Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Вивих: симптоми та надання першої допомоги

Вивих: симптоми та надання першої допомогиХоча погодні умови покращуються, й весна стає ще ближче, однак не варто забувати про можливі травми. Снігові накиди з одночасним розстанням снігу підвищують ризики розвитку вивихів кінцівок при необережних мимовільних рухах. Тому розберемо детальніше, як при появі вивиху правильно надати першу допомогу.
Вивих являє собою травму при якій відбувається зміщення кістки в суглобі. Зауважимо, що більшість вважає, що вивих пов'язаний з травматизацією кістки, однак насправді порушення зазнає суглоб. Вивих найчастіше супроводжується пошкодженням м'яких тканин суглоба. Однак при цьому може відбуватися розрив зв'язок з судинами, капсули, а також сухожилля прилеглих м'язів, що без належного лікування може вплинути на функціонування кінцівки в цілому.
 
Механізм розвитку вивиху полягає в розриві або розтягненні капсули на зв'язковому апараті, на якому тримаються дві зчленовані кістки. Далі відбувається дислокація одного з кінців кістки, що й спричиняє собою вивих. 
 
Розрізняють вивих плечового, колінного та кульшового суглобів, причинами яких може стати сильний удар, падіння з висоти, вроджені аномалії.

Симптоми

В залежності від локалізації вивиху зовнішні симптоми можуть мати певну відмінність, але основні прояви все ж таки схожі. Так до типових скарг при вивихах належить:
  1. Уражений суглоб збільшується в розмірах, а зовнішньо з'являється певна припухлість.
  2. У місці вивиху шкіра стає гіперемованою, або навпаки блідою.
  3. Виникає сильний біль або відчуття оніміння.
  4. Обмежені рухи в області постраждалого суглобу.

Лікування

Перша допомога полягатиме у забезпеченні знерухомлення суглобу. Не варто згинати та розгинати кінцівку.
Необхідно зменшити біль та набряк, у цьому допоможе холод. Доцільним буде використати пакет з льодом або те, що знайдеться в морозильній камері. Попередньо важливо загорнути лід в тонку тканину. 
 
В умовах стаціонару лікар травматолог проведе огляд кінцівки, з наступним призначенням рентгенографії, КТ та МРТ (для оцінки м'яких тканин навколо суглоба). 
Далі в залежності від складності вивиху, лікар або проводить вправлення суглобу (під анестезією) або проводиться оперативне втручання. У більшості випадків показаннями до хірургічного втручання є неможливість попередньо вправити суглоб та пошкодження м'яких тканин, нервів та кровоносних судин.
 
Наступним етапом лікування буде знерухомлення суглоба шляхом накладання шини або стропу-слінг. Тривалість носіння встановлюється індивідуально лікарем, зазвичай це 3-4 тижні.
З метою повернення рухових здібностей реабілітаційний період проводиться з застосуванням спеціальної гімнастики та фізіотерапевтичних процедур.
 
Щоб уникнути ускладнень, важливо одразу звернутися за допомогою до лікаря. Зауважимо, що після того, як суглоб зазнав вивиху вперше, він стає вразливим до наступних вивихів. Тому віднесіться відповідально до свого здоров'я.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм