Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Розрив зв'язок: що може спричинити ушкодження колінного суглоба?

Розрив зв'язок: що може спричинити ушкодження колінного суглоба?На перший погляд, може здатися, що таке травмування як розрив зв'язок коліна може загоїтися самостійно, відповідно до лікаря звертатися не обов'язково. Однак хоча такі ушкодження не є критичними для стану здоров'я, надалі вони можуть спричинити досить серйозні ушкодження. 
Механізм розриву хрестоподібних зв'язок колінного суглоба полягає в руйнуванні всієї системи суглобу коліна, його нестабільність та як наслідок порушення хрящової тканини. Коли відбувається травмування, зв'язка розтягується, а волокна з яких вона складається рвуться. 
Зазначимо, що розрив може бути повним, або частковим.

Які фактори можуть вплинути на формування розриву хрестоподібних зв'язок?

Очевидно, що провокує розрив зв'язок травмування, яке може виникнути як у спортсменів, так і за звичайного буденного дня на рівному місці, просто при випадковому падінні або ударі. 
 
Розрив відбувається при падінні на ногу, яка знаходилась в зігнутому положенні. Також при займанні бігом травма може виникнути при різкому розвороті гомілки або при різкому старті чи неправильному приземленні при стрибку. Оскільки з потеплінням охочих позайматися спортом збільшується важливо окрему увагу при цьому приділяти техніці виконання вправ.
 
Більшому ризику розвитку травми піддаються люди похилого віку, особи з наявністю в анамнезі остеопорозу, порушення білкового та мінерального обміну. 

Симптоми, що вказують на розрив зв'язок

Не помітити травму неможливо, оскільки біль при її появі є досить сильним та гострим. Внаслідок порушення механізму в колінному суглобі ходьба стає хиткою та невпевненою, а робити певні рухи ногою (згинання/розгинання) практично неможливо. 
Зовнішньо спостерігається набряк, з можливою появою хрускоту у коліні. Також в суглобовій сумці може накопичуватися кров.

Діагностика та лікування

Одразу при розвитку розриву зв'язок, колінний суглоб потрібно зафіксувати та покласти на нього холод. Далі доцільним буде звернутися до лікаря.
З метою діагностування розриву зв'язок лікар проводить огляд та призначає проведення інструментальних методів дослідження, а саме рентгенографію та МРТ. Це дає можливість точно встановити які ураження та зміни зазнали м'які тканини, кістки та хрящові структури. 
 
Успішність консервативного лікування у порівнянні з операцією, має набагато менший відсоток. Однак при частковому розриві можливе застосування шини на декілька тижнів з наступним реабілітаційним періодом (ЛФК, масаж, фізіотерапія та ін.). 
 
При проведенні артроскопічної реконструкції розірвана зв'язка повертається на своє місце та після періоду реабілітації продовжує виконувати свої функції. Для формування пошкоджених зв'язок можливе застосування трансплантатів або власні тканини пацієнта. Далі відбувається період відновлення з поступовим опиранням на кінцівку та проведенням занять з реабілітологом.
 
Пам'ятайте, що наш організм та його окремі частини є злагодженою системою, де порушення функціонування одного механізму згодом призводить до виходу з ладу всієї конструкції. Тому обов'язково при появі травми важливо звернутися за допомогою, адже чим раніше відновити кінцівку, тим коротшим буде період відновлення.  

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм