Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Транспортування лежачого хворого: як здійснювати спуск та підйом пацієнта по сходах

Транспортування лежачого хворого: як здійснювати спуск та підйом пацієнта по сходах Люди з обмеженими руховими можливостями з неспроможністю самостійно пересуватися стають заручниками власної квартири. Відповідно при  появі необхідності у здійсненні поїздки до лікарні, діагностичного центру як по місту, так і за його межі - виникає питання, як це здійснити. Адже без належних навичок та засобів, провести безпечне транспортування практично неможливо. З цією метою й працює служба медичних перевезень “MedTaxi”
Служба медичних перевезень “MedTaxi” проводить підіймання хворого на необхідний поверх.  При перенесенні на носилках завжди залучено від 2-х осіб.  Це фізично міцні чоловіки, які мають досвід роботи в перевезенні лежачих хворих.  При масі хворого понад 100 кг мінімальна кількість людей, які його переносять, становить від 4 до 5 осіб в залежності від складності маршруту. 

Які деталі попередньо потрібно обговорити зі службою, що буде транспортувати хворого?

Фахівці медичної служби перевезень “MedTaxi” повинні бути ознайомлені з інформацією про стан здоров'я пацієнта (анамнез хвороби). Також при проведенні транспортування (до та після) лікар бригади проводить вимірювання всіх життєво важливих показників. Окремо обговорюється вага пацієнта, кількість поверхів, пункт призначення та встановлюється ціна за надані послуги.
 
Обов'язкова увага приділяється психологічній підготовці хворого, адже людина яка тривалий час знаходиться в стінах квартири при зміні оточення може відчувати  стрес, паніку, страх. Це своєю чергою може негативно вплинути на самопочуття. Також варто потурбуватися про наступні аспекти транспортування:
  1. Детально розповісти хворому, куди та навіщо потрібно їхати. Якщо це просто обстеження, то сприйняття інформації відбувається легше, ніж можливе транспортування в стаціонар. Адже людина, може подумати, що її залишають напризволяще. Всі ці деталі потрібно спокійно пояснювати з акцентом на важливості проведення лікування. 
  2. Коротко розповісти про саме транспортування, навіть включаючи етап спускання, підіймання по сходах.
  3. Вживати їжу потрібно не пізніше ніж за дві години до транспортування, з метою зменшення ризиків нудоти та блювання.
  4. Попередньо хворий повинен сходити  до туалету та при необхідності - вдягнути підгузки.
  5. Потрібно підготувати всі необхідні документи, одяг, гігієнічні засоби.

Як проводиться підіймання та спуск лежачого пацієнта по сходах?

У разі звернення до спеціалізованої служби, транспортування хворого відбувається з застосуванням спеціальних нош з що фіксувальними ременями.
 
У випадках вузького сходового отвору для транспортування пацієнта застосовують спеціальні м'які ноші з посиленою фіксацією ручками. При наявності можливості посадити хворого на стілець або каталку транспортування відбувається в положенні сидячі. 
Якщо стан хворого тяжкий з можливим крововиливом або при відсутності свідомості - для транспортування використовують ковшові ноші. При наявності травм хребта та переломів можливе використання спеціального вакуумного матраца, який наповнений дрібними кульками, що дає йому можливість набирати форму тіла.
 
Звісно найбільше запитань та нюансів викликає перенесення лежачих хворих. Адже важливо правильно провести транспортування, щоб не завдати шкоди пацієнтові. 
 
Якщо використовуються носилки, на них слід покласти ковдру.  Потім буде простіше перекласти людини на ліжко.
Найскладнішим етапом є  спускання хворого по сходах.  Тут потрібні злагоджені дії.  Нести треба вперед ногами, без ривків.  Намагатися утримувати носилки горизонтально.
 
Супровід хворого не повинен заважати, відвертати розмовами, панікувати.  Їхня найкраща допомога проявлятиметься у наступних діях: відкрити двері, прибрати перешкоди зі шляху, попросити зустрічних відступитися.
 
При підйомі по сходах діяти потрібно так само, тільки нести хворого головою вперед.
Відмітимо, що така техніка перенесення забезпечує не тільки зручність самому пацієнтові, а й благо приємний вплив на стан здоров'я, особливо це важливо при масивній крововтраті та високому артеріального стику. 
Зауважимо, що в холодну пору року потрібно потурбуватися, про зігрівання хворого, з метою уникнення розвитку вірусних захворювань. Тому доцільним буде укутати людину, оскільки тепле одягання може викликати дискомфорт, з укриванням ніг, одяганням шапки та шарфу.
 
Служба медичних перевезень “MedTaxi” допоможе здійснити необхідне транспортування лежачого пацієнта, як до пункту призначення, так і забезпечити всі критерії безпеки та комфорту при перенесенні його по сходах. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм