Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Причини підвищення рівня холестерину в крові з віком у жінок

Причини підвищення рівня холестерину в крові з віком у жінок Більшість українців мають звичку неправильно харчуватися, палять або вживають алкоголь та в рідкісних випадках вирішують займатися спортом. При наявності паралельно факторів ризику значно посилюється розвиток неінфекційних хвороб, які відіграють провідну роль у показниках смертності. Більш ніж 90% смертей трапляються саме через них. Понад половину з них - через серцево-судинні хвороби. Цього разу розберемо одну із важливих речовин, як холестерин, яка в деяких випадках може завдавати нищівну дію по організму.
Холестерин являє собою речовину у вигляді органічного стероїду. Він бере участь у більшості біологічних процесах організму: травлення, кровотворення, процес дихання, контроль проникності клітин.
 
Однак існує два види холестерину: хороший холестерин, який має високу щільність (ЛПВЩ) та забезпечує виведення надлишку холестерину та поганий - низької щільності (ЛПНЩ). Чим саме він є небезпечним особливо для жінок після 50 років, розберемо далі.
 
Холестерин низької щільності призводить до накопичення на стінках кровоносних судин атеросклеротичних бляшок, що своєю чергою спричиняє порушення кровообігу. У тому випадку коли просвіт судини взагалі повністю перекривається висока ймовірність формування тромбів.
Нормою загального холестерину для дорослого населення має бути в межах 2,8-5 ммоль/л, при наявності серцево-судинних захворювань – до 4,5 ммоль/л. Рівень ліпопротеїдів низької щільності в нормі - до 3 ммоль/л, а високої – вище 1-1,2 ммоль/л.
Зазначимо, що ліпопротеїди є складні білки які забезпечують транспортування холестерину по організму.

Провокуючі фактори розвитку підвищеного рівня холестерину

В першу чергу для жінок даний стан пов'язується з наявністю зайвої ваги та зниженням рівню естрогену з віком. 
Також не варто ігнорувати й інші фактори, наприклад:
  • малорухомий спосіб життя;
  • шкідливі звички;
  • цукровий діабет;
  • не здорове харчування;
  • захворювання ендокринної системи;
  • патології печінки та підшлункової залози;
  • захворювання нирок хронічного характеру.
До групи ризику входять особи, які мають: 
серцево-судинні захворювання в родині;
  • діагностовану ішемічну хворобу серця, інсульт, захворювання периферичних артерій; 
  • надмірну вагу;
  • запальні процеси хронічного характеру (ревматоїдний артрит);
  • цукровий діабет або високий тиск.

Як запідозрити порушення?

Внаслідок накопичення холестеринових бляшок на стінках судин у пацієнта виникають скарги на больові відчуття в нижніх кінцівках, навіть при мінімальному навантаженні, біль в області серця стискаючого характеру, накопичення холестерину під шкірним покривом у вигляді бляшок жовтого кольору на обличчі, нижніх повіках, кінцівках та тулубі, 
Звісно ж найбільшу небезпеку становить накопичення холестерину в судинах, діагностувати який можливо лише під час проходження діагностики.
У тому випадку, якщо не виявити вчасно порушення можливий розвиток атеросклерозу, стенокардії, або навіть інфаркту міокарда.

Діагностика та лікування

Основним методом встановлення діагнозу є проведення лабораторного дослідження крові.  Визначають рівні загального холестерину, ЛПНЩ та ЛПВЩ, а також тригліцеридів (різновид жирів, рівень яких в крові підвищується після приймання їжі, та через певний час знову повертається до норми). 
Ваш сімейний лікар надає направлення на його проведення. Кров береться натщесерце, а напередодні ввечері допускається легка вечеря.
При отриманні результатів, лікар в залежності від показників призначить необхідне лікування. 
 
В першу чергу призначена терапія заключатиметься в дотриманні дієти та додаванням фізичних тренувань. Медикаментозна терапія проводиться у разі відсутності результату після зміни способу життя, та включатиме призначення препаратів нікотинової кислоти, фібрати та сатини.
 
З метою запобігання розвитку такого явища, як підвищений холестерин, необхідно дотримуватися здорового способу життя, контролювати вагу, старатися бути емоційно спокійним та проходити профілактичні оглядиу терапевта. Так після 50 років та при знаходженні в групі ризику перевіряти рівень холестерину необхідно кожні пів року, а дорослим особам один раз на чотири роки.
 
Нагадаємо, що основу здорового харчування складають цільнозернові злаки, овочі, фрукти, рослинні олії, бобові й горіхи, риба.
Солодощі, алкоголь, копченості та ковбасні вироби не повинні бути присутні на постійній основі у вашому раціоні.  
 
Пам'ятайте, що холестерин може стати прихованим ворогом який поступово буде руйнувати ваше здоров'я, щоб цього не допустити контролюйте його рівень! 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED