Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Реабілітація після інсульту: основні рекомендації

Реабілітація після інсульту: основні рекомендаціїКожного року інсульт забирає понад 100 тисяч життів, а ті що врятувалися потребують тривалої та тяжкої реабілітації.
Інсульт є серйозним захворюванням, який не завжди дає можливість повернутися до трудової діяльності. Тому об'єм наданої реабілітаційної допомоги повинен бути комплексним, а пацієнтам необхідно надавати всю необхідну інформацію щодо методів фізіотерапії та важливості їх виконання. Адже в Україні невисокий відсоток людей, які отримують необхідну допомогу після лікування, зазвичай фізіотерапія проходить лише виключно в умовах стаціонару. Сама система реабілітації післяінсультних осіб не до кінця злагоджена, відповідно лише 10% зі 100 тисячі постраждалих повністю відновлюється.

До яких наслідків може привести інсульт

  1. Розвиток паралічу або слабкості (зазвичай вражає половину тіла).
  2. Порушення ковтання (дисфагія).
  3. Проблеми з рівновагою.
  4. Больові відчуття хронічного характеру.
  5. Нетримання сечі та калу.
  6. Порушення зору.
  7. Емоційна нестабільність (депресія).
  8. Порушення пам'яті.
Внаслідок розвитку тих чи інших уражень людині приходиться заново вчитися робити раніше буденні речі, а центральна нервова система вчиться працювати по іншому.  

Коли потрібно розпочати реабілітацію для післяінсультних хворих

Існує хибна думка, що хворі після інсульту понад декількох наступних місяців повинні лежати нерухомо, а вже після цього розпочинати відновлення з легкого масажу.
Однак легка реабілітація розпочинається ще при знаходженні пацієнта в умовах стаціонару, звісно, що кожен випадок є індивідуальним і час початку визначає лікар. Але відсутність рухів, навіть після інсульту, може спричинити розвиток  інших ускладнень, таких як пролежні, контрактури, закрепи, пневмонія та запальні процеси.

Реабілітація

Перед початком реабілітації оцінюється стан хворого та складаються наступні його етапи: 
  • гострий та підгострий період (перебування в стаціонарі;
  • відтермінований етап в реабілітаційному центрі;
  • домашній етап за місцем проживання.
Чим раніше розпочинається фізична реабілітація, тим більше шансів активізувати когнітивні, рухові, емоційні функції та функціонування мозку. Надалі це дасть можливість краще адаптуватися до життя. Оптимальним варіантом є проведення по 5 занять на тиждень, тривалість яких 40-45 хвилин. 
 
В реабілітації пацієнта беруть участь фізіотерапевт, який покращує навички рівноваги, ерготерапевт (вчить заново буденним звичкам), дієтолог, психолог та логопед.
 
Основні методи реабілітації включають проведення занять з лікувальної фізкультури, медикаментозне лікування, фізіотерапевтичні процедури та рефлексотерапія. 
Головне пам'ятати, що реабілітаційні заходи будуть мати успіх при вчасному зверненні. Також пацієнту варто відразу пояснити, що за один-два дні миттєвого ефекту не буде, однак при цьому ж варто вказувати на його сильні сторони при проведенні терапії. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED