Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Медичні витратні матеріали: гелі та електроди, як основні провідники в медицині

Медичні витратні матеріали: гелі та електроди, як основні провідники в медициніКоли ми раніше зверталися за певною допомогою в лікарню, нас мало турбували нюанси проведення тих чи інших діагностичних процедур, тобто які додаткові матеріали застосовуються та взагалі для чого вони. Сьогодні в умовах пандемії ми стали більш обізнаними у застосування масок та рукавичок. Однак це далеко не весь перелік необхідних засобів в роботі медичного працівника. Розберемо детальніше про властивості та призначення медичних витратних матеріалів.
Медичні працівники кожен свій робочий день працюють з використанням тих чи інших витратних матеріалів. До цього поняття (ред. - медичні витратні матеріали)входять різного роду ємкості, інструменти та інші прилади, як можуть бути як багаторазового, так одноразового застосування. 
До одноразових витратних матеріалів можна віднести: 
  • бинти;
  • шовний матеріал;
  • одноразові шприци;
  • рукавички;
  • пелюшки;
  • пробірки та ланцети.
Відповідно після проведення маніпуляцій відбувається їх утилізація. 
 
До приладів багаторазового застосування належать наступні вироби:
  • датчики УЗД пристроїв;
  • електроди ЕКГ, ЕЕГ;
  • інструменти та інші прилади, які безпосередньо контактують зі шкірним покривом пацієнта.
Вони підлягають багаторазовій стерилізації. 
В обох випадках прилади та медичні засоби, які будуть використовуватися при тій чи іншій маніпуляції, повинні бути стерильними та гіпоалергенними.

Гель для проведення УЗД діагностики, ЕКГ та ЕЕГ

У вас відразу може виникнути питання, а навіщо при проведенні обстеження застосовують, цей неприємний холодний гель? Річ у тому, що дана речовина являється зв'язком між датчиком та тілом пацієнта, адже він має високу звукопровідність внаслідок свого складу. Так основними компонентами гелю є гліцерин, натрій тетраборнокислий, сополімер стиролу з малеїновим ангідридом та очищена вода. 
Внаслідок в'язкої консистенції ультразвукова хвиля не розсіюється в повітрі. Зазначимо, що для кожного методу обстеження використовується різна в'язкість гелю. Так для проведення УЗД діагностики органів черевної порожнини застосовують гелі зі зниженою в'язкістю, а от для діагностики судин - з підвищеною.
 
Звісно ж елементарною основою застосовування гелю є забезпечення ним комфортного ковзання по певній ділянці тіла та висока провідність, що особливо важливо при проведенні УЗД під час вагітності.
Турбуватися про негативний вплив даного засобу також не варто, оскільки він є водорозчинним та легко видаляється за допомогою звичайних паперових серветок.

Застосування електродів

Електроди є невіддільною частиною такого методу діагностики серцево-судинних патологій, як ЕКГ.
Електроди є електропровідними, тобто слугують певними провідниками між тілом пацієнта та пристроєм. 
При проведенні ЕКГ електроди фіксуються на грудні клітці (6 електродів груш) та кінцівках (4 електроди затискачі). Вони належать до пристроїв багаторазового використання.
 
Однак оскільки медичні технології розвиваються, останнім часом все більшу поширеність набуває застосування одноразових електродів. 
Вони є зручними у використанні, мають різну форму та розміри й внаслідок наявності клейового шару можуть бути використані у будь-яку хвилину. Відповідно це не тільки зменшує час підготовки хворого до процедури, а є життєвого важливим у разі невідкладної допомоги.
Також не варто забувати, що при використанні одноразових електродів зменшуються ризики передачі патогенних мікроорганізмів.
Тому ще раз наголошуємо, що витратні матеріали є від'ємною частиною медицини!

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED