Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Гіперкальціємія: що спричиняє надлишок кальцію

Гіперкальціємія: що спричиняє надлишок кальціюЗазвичай гіперкальціємія виникає внаслідок надмірного всмоктування кальцію. Однак існують й інші, зовсім несподівані, симптоми. Які? Далі з'ясуємо.
Гіперкальціємія - це патологічний стан, який характеризується надмірною концентрацією кальцію в крові (понад 2,6 ммоль/л). Гіперкальціємія є захворюванням, протікання якого дуже часто є безсимптомним. Відповідно діагностування відбувається лише при лабораторному дослідженні крові.
 
Зазначимо, що до зони ризику входять жінки після 50 років.

Як проявляється гіперкальціємія?

До ранніх проявів захворювання можна віднести появу нудоти та блювання, втрату апетиту, запор та больові відчуття в животі, поліурія та як наслідок зневоднення організму.
При протіканні гіперкальціємії в гострій формі у хворого виникають скарги на слабкість, мозкові порушення у вигляді марення, спутаності свідомості, загальмованості.
 
Для хронічної форми характерний менший прояв неврологічних порушень. Не є виключенням розвитку полідипсії, поряд з поліурією, шляхом зниження концентраційних функцій нирок через порушення транспортування натрію. Обсяги клітинної рідини зменшуються, відповідно посиленню піддається реабсорбція бікарбонату. Як наслідок після запуску ряду процесів виникає гіпокаліємія. 
Нирки піддаються значному ураженню, адже при тяжкому та тривалому перебігу гіперкальціємії утворюються кристали з кальцієм та камені, які містять кальцій. 
Вплив гіперкальціємії на роботу серця проявляється у вигляді підвищеного тиску, болю в суглобах, утрудненого дихання. 

Причини

Оскільки тривалий час захворювання має безсимптомний перебіг, а про його розвиток можна дізнатися лише після проведення аналізів крові, лікар виясняє причину проводячи збір анамнезу. Адже дуже часто порушення пов'язується з особливостями харчування або приймання певних медикаментозних препаратів. 
 
Також до провокуючих факторів належать наступні стани:
  1. Надмірне вироблення паратиреоїдного гормону або гіперпаратиреоз, коли кальцій з кісток поступає в плазму крові.
  2. Новоутворення доброякісного та злоякісного характеру (наприклад, аденома паращитоподібної залози).
  3. Приймання тіазидних діуретиків, при лікуванні гіпертонії.
  4. Знижена функція нирок, внаслідок трансплантації або діалізу.
  5. Тривале перебування в нерухомому стані, коли кісткова тканина втрачає кальцій та переходить в кров.
  6. Безконтрольне вживання біологічно активних добавок.

Діагностика та лікування

Діагностика базується на проведенні збору анамнезу та призначення лабораторних методів обстеження крові та сечі, УЗД, рентгенографії кісткової тканини, ЕКГ, денситометрії. Наступні дослідження будуть направлені на встановлення причини. 
Так зазвичай причиною гіперкальціємії є гіперпаратиреоз, відповідно спостерігатиметься підвищений рівень ПТГ. У протилежному випадку (рівень ПТГ низький), причина може бути пухлинного походження (рак молочної залози, рак нирки або легень). У разі підозри на надмірне надходження вітаміну D, що своєю чергою спричиняє гіперкальціємію, визначається рівень його метаболітів у крові. 
 
Лікування відповідно залежатиме від основної причини. На це в першу чергу направляється терапія. Для виведення надлишку кальцію з крові призначаються сечогінні препарати під пильним контролем діурезу, введення кальцитоніну та бісфосфатів, діаліз (при симптоматичній гіперкальціємії або нирковій недостатності). 
Також лікар буде рекомендувати дотримання дієти, з обмеженням продуктів які мають високу концентрацію кальцію та відмову від шкідливих звичок. Надалі важливо проходити регулярний контроль показників кальцію в крові.
 
Специфічної профілактики захворювання не має. Лікарі рекомендують в першу чергу приділяти особливу увагу профілактичним оглядам, слідкувати за раціоном та не приймати самостійно будь-які вітаміни, БАДи та інші вітамінні комплекси (тільки консультації з лікарем).

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED