Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Пародонтит: основні симптоми запалення ясен

Пародонтит: основні симптоми запалення ясенПародонтит є найбільш поширеним та при цьому найскладнішим захворюванням ясен. Факторів, що йому сприяють безліч, від неправильного способу життя до думки, що гігієна ясен є не такою важливою як догляд за зубами. Однак як вчасно зреагувати та виявити симптоми запалення? З'ясуємо далі.

Пародонтит - це патологічний стан, що характеризується розвитком деструктивно-запального ураження тканин пародонту, тобто тканин які оточують зуб (наприклад, ясна, кісткові лунки) та забезпечують його розташування в щелепній кістці. 
 
Захворювання є одним із небезпечних етапів ураження зубного ряду, насамперед ясен.
 
Пародонтит може протікати в гострій та хронічній формах. В залежності від локалізації спостерігається пародонтит локальний, коли уражається пародонт навколо одного-двох зубів та генералізований - ділянки запалення є більшими, інколи навіть вся щелепа.

Провокуючі фактори

Причиною виникнення пародонтиту є сукупність місцевих факторів (наприклад, наліт на зубах) з загальним станом організму. Збудником виступає бактеріальна інфекція, розвитку якій сприяє безліч факторів, серед яких:
  • неналежна гігієна ротової порожнини;
  • карієс;
  • зубний наліт та камінь;
  • неналежне харчування з дефіцитом вживання твердих продуктів, їжі багатої на вітаміни;
  • слабка імунна система;
  • приймання певних лікарських препаратів;
  • куріння;
  • часте травмування ясен.

Які симптоми вказують на розвиток пародонтиту?

  1. Поява неприємного запаху з ротової порожнини.
  2. Підвищена чутливість зубів.
  3. Біль при відкушуванні їжі.
  4. Специфічний присмак у роті (металевий).
  5. Ясна стають гіперемовані та кровоточать.
  6. Зміна прикусу.
  7. Ясна “опускаються”, а відстань між зубами збільшується.
Для хронічного процесу характерним є менш інтенсивніший перебіг клінічної картини, з періодичним нагноєнням в пародонтальних кишенях. При неможливості виходу гнійних виділень з під ясен, формуються абсцеси.
 
При відсутності вчасного лікування наслідки є досить серйозними, від відокремлення ясен від зубів та формування кишень, де накопичується їжа та розмножуються бактерії до рухливості та випадіння зубів. 

Тактика

Встановлення діагнозу проводиться на основі проведення візуалізаційних методів обстеження: КТ, рентгенографія, ортопантомограма. Додатково призначається мікроскопічний аналіз слини. 
 
Тактика лікування та методи діагностики базуються на комплексному підході. 
 
Так насамперед важливо усунути фактор, що може викликати прогресування захворювання. Поверхня зуба очищується від нальоту. Медикаментозно проводиться антибактеріальна терапія, протизапальні препарати, місцево - мазі.
 
При необхідності, в залежності від стадії перебігу захворювання можливе проведення хірургічного втручання або імплантація втрачених зубів. 

Методи профілактики пародонтиту

  1. Основою запобігання пародонтиту є дотримання гігієни ротової порожнини: два рази на добу, вимітаючими рухами, тривалістю до 2-3 хвилин.
  2.  Проведення профілактичних оглядів у стоматолога 1-2 рази на рік з обов'язковою професійною чисткою.  
  3. Правильне харчування з включенням продуктів, що запобігають дефіциту вітамінів й мінералів. Також їжа повинна бути й твердою, з метою забезпечення достатнього навантаження на зуби.
  4. Своєчасне лікування захворювань зубного ряду, інфекцій.
Не варто недооцінювати захворювання зубного ряду, адже розвиток пародонтиту викликає не тільки пряме ураження ясен, а й всього організму. Адже бактерії, що розмножуються  в запаленій ротовій порожнині з кровотоком мігрують по організмі викликаючи ряд ускладнень.
 
Тому краще вчасно запобігти захворюванню, ще на його початкових етапах - при розвитку гінгівіту.
 
Скористатися послугами лікаря стоматолога, Ви зможете обравши спеціалізовану стоматологічну клініку з Всеукраїнського каталогу клінік ITMED.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм