Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Зуби мудрості: основні показання до видалення

Зуби мудрості: основні показання до видаленняЗуби мудрості є звичайними зубами, що отримали свою назву через пізні терміни прорізування. Так процес їх формування може починатися з 6-14 років та тривати до 26 років. При цьому, що прорізування зубів може бути у кожної людини різною, а інколи зуби мудрості взагалі не формуються зовнішньою частиною назовні. Однак як діяти коли даний процес все-таки є і він супроводжується сильними больовими відчуттями. Радикально лікувати та видаляти? З'ясуємо далі. 

Зуби мудрості які є восьмими останніми жувальними зубами у ряду, колись слугували для подрібнення твердої їжі, однак еволюційно з плином часу попросту стали непотрібними. Звісно, що в першу чергу на це вплинула зміна нашого раціону, який з необробленої та твердої їжі наших предків змінився на легко засвоєну та термічно оброблену.
 
Наразі саме проведення операції щодо видалення зубів мудрості є поширеною в стоматологічній практиці. Попри ряду показань до їх видалення, зазначимо, що якщо зуб хворіє - його просто видаляють, без лікування. 
 
В першу чергу відмітимо, що ті зуби які не прорізалися через ясна та кісткову  тканину за певних причин називаються ще ретинованими. І зуби мудрості (вісімки), які також не змогли самостійно прорізатись відносять до ретинованих.

Які фактори впливають на спроможність прорізування зубів мудрості?

  1. Спадковий фактор. 
  2. Травми щелепи.
  3. Запальні процеси в ротовій порожнині.
  4. Аномалії розвитку зубів та щелепи вродженого характеру.
Відмітимо, що з проблемою можуть стикнутися як в дорослому, так і дитячому віці. 
Згодом даний процес запускає механізм під назвою - деформація та викривлення зубного ряду.  Що додатково може супроводжуватися запальним процесом, зміною прикусу, карієсом та відсутності естетичності в посмішці.

Показання до проведення видалення зуба мудрості

  1. Поява больових відчуттів.
  2. Запальний процес, карієс.
  3. Зміна прикусу.
  4. Початок або високі ризики викривлення зубів.
  5. Часткове прорізування зуба мудрості.
  6. Аномальне розташування.
  7. Планується ортодонтичне лікування.
  8. Вісімка є відсутньою на протилежній стороні.
  9. Провокування кіст або пухлин.
  10. Регулярне травмування слизової рота (накушування).
Відмітимо, що попередньо перед видаленням проводиться ряд обстежень, в першу чергу візуалізація зубного ряду та тих зубів, що не прорізалися. Досягти цього можливо шляхом КТ та рентгенографії.

Якими симптомами може супроводжуватися прорізування зуба мудрості?

Поява болю, що виникає або внаслідок запального процесу слизової ясен, або при прорізуванні зуба мудрості штовхаючи зубний ряд.
 
Також процес прорізування може супроводжуватися підвищенням температури, неспроможністю відкрити повністю рот та загальною слабкістю. Можливе запалення слизової ясен (в нар. формується «капюшон»). Він може нагноюватися та викликати неприємні відчуття. Тому з метою полегшити процес прорізування «капюшон» розкривають, лікар робить його надріз або висічення (шматочок слизової висікається). 
 
Пам'ятайте, що кожен випадок є індивідуальним. І якщо вісімка не викликає ускладнень та правильно розташовується зуб можна й не видаляти. Не є виключенням, коли процедуру з видалення зуба проводять в профілактичних цілях.
 
При виникненні питань щодо необхідності в видаленні зуба мудрості, Ви можете звернутися за консультацією в одну зі стоматологічних клінік з Всеукраїнського каталогу клінік ITMED.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм