Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Галітоз: основі причини неприємного запаху з рота

Галітоз: основі причини неприємного запаху з ротаУ разі появи неприємного запаху з рота, більшість вдається до самостійних методів його усунення, від використання жувальних гумок до ароматизованих спреїв. Також в пригоді стає й застосування масок в умовах пандемії. Однак важливо розуміти, що позбутися неприємного запаху з рота можливо лише усунувши причину, що його викликає. Відповідно у більшості випадків без допомоги лікаря не обійтися. Тому розберемо детальніше які стани викликають дискомфортний запах з ротової порожнини та у яких випадках це є небезпечним.

Галітоз - це патологічний стан, що характеризується появою неприємного запаху з ротової порожнини.
 
Поява неприємних запахів типу фекалій або сміття насамперед пов'язано з активним розмноженням бактерій. Вони харчуються залишками їжі й слизу в вологому середовищі нашої ротової порожнини. Як наслідок у момент поглинання та розщеплення поживних речовин на менші молекули й викликається реакція у вигляді появи неприємного запаху.

Основні причини галітозу

Більшість випадків галітозу пов'язано з захворюванням стоматологічного характеру. Проблеми з зубами супроводжуються розмноженням бактерій, що виділяють неприємний запах. Зазвичай до даних патологій можна віднести карієс та пародонтоз.

Також не варто виключати й інші фактори:
  1. Захворювання шлунково-кишкового тракту: галітоз виникає при захворюваннях, коли вміст шлунку потрапляє назад в стравохід. До таких станів належить гастрит, гастроезофагеальний рефлюкс (виникає кислий запах). Також поява запаху “зіпсованих яєць” або солодкий запах може свідчити про проблеми з печінкою (гепатит), а запах фекалій є частим явищем при закрепах, коли токсини, що повинні були виводитися з організму навпаки накопичуються в ньому.
  2. Ксеростомія: сухість в ротовій порожнині, що пов'язано з недостатнім утворенням слини, або коли людина за певних причин спить з відкритим ротом.
  3. Захворювання ЛОР-органів: ураження мигдаликів при розвитку хронічного тонзиліту є частою причиною галітозу. Це відбувається внаслідок потрапляння в лакуни частинок їжі, погане їх очищення та як наслідок розмноження бактерій. Також не варто виключати й захворювання пазух носа - гайморит, що супроводжується накопиченням вмісту гнійного характеру.
  4. Захворювання ендокринної системи та поширена патологія під назвою - цукровий діабет (виникає запах ацетону).
  5. Шкідливі звички людини: куріння, надмірне зловживання алкоголю та його вплив на печінку. 
Відповідно при розвитку вищезазначених захворювань, враховується й поява додаткових їх проявів!

Тактика

При зверненні до лікаря, встановлення галітозу відбувається шляхом застосування пристрою під назвою - галіметр. Так він забезпечує встановлення рівня сірководню в повітрі, що видихає людина.
 
Попередньо перевірити свіжість подиху можливо і в домашніх умовах. Для цього достатнім буде почистити простір між зубами зубною ниткою та понюхати її.
 
Відповідно тактика лікування залежатиме від причини, що провокує галітоз. Тому першочергово зверніться до сімейного лікаря, який після огляду й направить Вас до відповідного спеціаліста. Наприклад, якщо запах пов'язаний з захворюванням зубів, то виписується направлення до лікаря стоматолога.

Профілактика галітозу

  1. Дотримання гігієни ротової порожнини: обов'язкове чищення 2 рази на добу, з додатковим застосуванням зубної нитки, ополіскувача.
  2. Профілактичні огляди у стоматолога (1-2 рази на рік).
  3. Правильне харчування.
  4. Відмова від шкідливих звичок.
  5. Своєчасне лікування захворювань ротової порожнини, органів дихання, ШКТ.
Якщо Ви помітили, що свіжий подих є відсутнім упродовж тривалого часу навіть після чищення зубів, а тим паче якщо помітили зміни запаху тіла - обов'язково зверніться до лікаря. Не витрачайте час на самостійне усунення симптомів.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм