Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Пухлина слинної залози: основні симптоми та методи лікування

Пухлина слинної залози: основні симптоми та методи лікуванняСлинні залози та їх функції полягають в продукуванні та виділенні слини, речовини яка своєю чергою очищає порожнину роту та є важливою для травлення. Відповідно при виникненні порушень зі сторони слинних залоз механізм продукування слини порушуються з наступним рядом розвитку негативних ускладнень. Розберемо детальніше саме порушення у вигляді розвитку пухлин, що найчастіше виникають в слинних залозах та які симптоми є для них характерними. 

Слинні залози можуть бути великими за розмірами (привушні, під'язикові та піднижньощелепні) та бути у вигляді малих слинних залоз, яких є безліч та розташовуються вони в слизових оболонках щік, губи.

Які фактори впливають на розвиток новоутворень слинних залоз?

  1. Спадковий фактор.
  2. Травми.
  3. Хронічні захворювання в анамнезі.
  4. Запальні процеси.
  5. Шкідливі звички та неповноцінне харчування.

Які існують типи порушень та новоутворень зі сторони слинних залоз?

  • Доброякісне новоутворення (аденома)
Для даного типу пухлини характерний повільний розвиток з локалізацією в привушних залозах. Зовнішньо пухлина має округлу форму та бугриста за характером, при цьому змін зі сторони шкірного покриву не має. При проведенні пальпації не спостерігається ущільнення.
У більшості випадків аденома має неускладнений та безсимптомний перебіг на початковому етапі розвитку. У тому випадку, якщо хворого турбують больові відчуття та зміни зі сторони мімічних м'язів. Це свідчить або про переродження пухлини в рак, або про її тиск на лицевий нерв. Оскільки пухлина має тенденцію до збільшення у розмірах це при занедбаних випадках має вплив на зовнішній вигляд людини, навіть до зміни овалу обличчя та косметичного дефекту.
Тактика лікування полягає в проведенні оперативного втручання з наступним видаленням пухлини та частковим або повним видаленням слинної залози.
  • Кіста слинної залози
Відбувається формування капсули, яка заповнена рідким прозорим вмістом та локалізується в місці слинної залози. Особливістю кіст є те, що вони швидко прогресують та збільшуються в розмірах викликаючи больові відчуття та тиск на оточуючі тканини. Тактика лікування також полягатиме в оперативному втручанні з повним видаленням кісти, оскільки при проколі капсули висока ймовірність рецидиву.
  • Рак (аденокарцинома)
Аденокарцинома має схильність до агресивного прогресування, з проникненням в оточуючи тканини з множинним метастазуванням. 
Рак виникає як при переродженні з доброякісної пухлини, так і самостійно. При цьому характерним є поява симптомів у вигляді больових відчуттів в ділянці пухлини, гіперемія шкірного покриву, збільшення лімфатичних вузлів, парез лицевого нерва.
Лікування є комбінованим, тобто окрім оперативного втручання з видаленням пухлини, слинної залози, клітковини шиї (індивідуально) додатково проводиться променева терапія до та після операції.

Тактика

Встановлення діагнозу та підтвердження природи новоутворення (доброякісна пухлина або злоякісна) відбувається шляхом проведення біопсії та цитології, УЗД та КТ, сіалографії та сіалосцинтиграфії. 
 
Щодо тактики лікування таких новоутворень, то як зазначалося вище воно є виключно хірургічне. Об'єм оперативного втручання буде залежати від локалізації та типу новоутворення. 
 
При появі нетипових симптомів, яких ми описали вище обов'язково зверніться до щелепно-лицевого хірурга для наступної консультації.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм