Перевозка больных

Седанов

Безсоння: тактика лікування при порушенні сну

Безсоння: тактика лікування при порушенні снуБезсоння є поширеним розладом сну. Особливо зараз коли вночі при спробах заснути вмикаються постійні “повітряні тривоги”. Можливе ускладнення як самого процесу засипання, так і неможливість знову заснути після раптового пробудження. Про наслідки порушення та методи боротьби з безсонням в умовах війни з'ясуємо далі.

Звісно, що кількість необхідного сну для кожної людини є індивідуальним, однак для більшості “золотим стандартом” є рекомендовані спеціалістами сім-вісім годин на ніч.
Наслідком травматичної події або сильного стресу можливе короткочасне (гостра форма) безсоння, що може тривати від декількох днів до тижня.
Неможливість заснути понад місяць діагностується як хронічне безсоння. 
 
Не є виключенням коли виникає замкнуте коло: стрес викликає безсоння, а безсоння посилює стрес. Ми нервуємо, і у стані стресу продукується адреналін у великій кількості, що призводить до того, що навіть під час сну організм людини працює. 
 
Відповідно тривалий стрес викликає високий рівень тривоги, що і спричиняє хронічне безсоння.
При цьому безсоння може бути як окремим порушенням, а може виступати наслідком інших патологічних процесів в організмі чи бути побічним ефектом від вживання ліків.

Характерні ознаки безсоння

  1. Відсутність відчуття висипання після пробудження.
  2. Тривале засипання вночі.
  3. Прокидання вночі або досить ранній підйом.
  4. Денна втома або сонливість.
  5. Коливання настрою (тривожність, депресивний стан, дратівливість).
  6. Порушення концентрації уваги.
Звернення до лікаря є необхідним, якщо внаслідок безсоння ви не в змозі повноцінно функціонувати протягом дня. Саме лікар допоможе встановити ймовірну причину порушення та обере необхідну тактику лікування.

Які фактори можуть вплинути на розвиток безсоння?

Як було вище вказано безсоння може бути основною проблемою, або бути пов'язане з іншими станами.

Так до причин, що можуть вплинути на появу тривалого (хронічного) безсоння можна віднести: 
  • перенесений стрес, травматична подія в житті, що наразі переживає кожен житель нашої країни;
  • шкідливі звички, що порушують сон. І мова не тільки про куріння чи вживання алкоголю. Так до таких “шкідників” можна віднести порушення графіку сну, приймання їжі в ліжку, використання гаджетів безпосередньо перед сном;
  • переїдання перед сном, що може спричинити печію та своєю чергою порушення сну.
Також на розвиток хронічного безсоння може вплинути наявність інших захворювань в анамнезі (психічні розлади, хвороби серця, апное сну, онкологія та ін.) та приймання певних ліків (гіпотензивні, антидепресанти, знеболювальні).
 
Безсоння може бути пов'язане навіть з віком людини. Адже ставши старшим ви можете відчувати зміну режиму сну, зазвичай джерело будь-якого шуму може розбудити вас. Також в знаки дається і хронічний біль, від захворювань типу артрит, апное сну.
 
Тобто враховуючи вище зазначені причини безсоння можна зробити висновок, що підвищені фактори ризику з порушення сну мають жінки, враховуючи можливі гормональні зміни; люди похилого віку; особи з наявністю в анамнезі психічних розладів або порушення зі сторони фізичного здоров'я; особи, що перебувають в тривалому стресі або не мають стабільного графіка дня.

Діагностика та тактика лікування

Залежно від ситуації, діагностика безсоння та пошук його причини можуть включати фізикальний огляд, лабораторне дослідження крові, дослідження звичок сну. Додатково можливе дослідження сну при неможливості встановити остаточну причину порушення. Для цього доцільним буде проведення сомнографії, під час якої відбувається моніторинг активностей тіла під час сну.
 
В залежності від причини порушення сну залежатиме і тактика надання допомоги. Інколи достатнім буде корекція звичок, що включає боротьбу зі стресом, зміна режиму праці та сну та ін. 
 
При відсутності результату лікар може порекомендувати когнітивну поведінкову терапію, світлову терапію або лікарські засоби для розслаблення, снодійні.
Поліпшити якість сну допоможуть рутинні речі, дихальні вправи та спроби зменшити потік думок перед сном. У тому випадку якщо більшу частину доби ви знаходитеся у бомбосховищі (укритті) спробуйте знайти для себе визначену локацію для сну та відповідні атрибути, типу ковдри. Намагайтеся створити максимально комфортні умови.  
 
У тому випадку якщо ви ночуєте вдома, а при повітряних тривогах спускаєтеся в укриття варто мінімізувати збори зібравши все необхідно та не вмикати в приміщенні яскраве світло, надайте перевагу нічнику з м'яким освітленням.
 
При знаходженні у безпечному місці, однак з розвитком розладу сну доцільним звернутися до спеціаліста (можливе навіть призначення заспокійливих й снодійних) та дотримуватися правил гігієни сну.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм