Перевозка больных

Седанов

Панічні атаки та методи боротьби з ними

Панічні атаки та методи боротьби з нимиНаразі складна ситуація в країні, перенесення коронавірусної інфекції лише підвищує відчуття страху та спричиняє зміни зі сторони психічного стану. Відповідно частим явищем стали напади панічних атак, про особливості перебігу яких поговоримо далі.

Панічна атака - це патологічний стан, що характеризується раптовим та сильним нападом страху. Характерною ознакою є ряд різких та раптових порушень когнітивного та вегетативного характеру.
 
За статистичними даними більшість випадків припадає на жіночу стать, вікової категорії 20+.
Відзначимо, що дуже часто паралельно з панічними атаками відбувається розвиток депресії.

Що може спровокувати “активацію” панічних атак?

  1. Приймання певних лікарських препаратів.
  2. Шкідливі звички (наркотичні препарати).
  3. Гормональні порушення.
  4. Травми голови.
  5. Психологічна травма (наприклад, втрата близької людини).

Основні прояви порушення

З нападом панічної атаки людина може стикнутися будь-де, від власної домівки до роботи чи громадського транспорту. Це може бути пов'язано наявністю фобій (страх літати, страх відкритого простору). Симптоми наростають досить швидко, і при цьому можуть бути як короткочасними, хоча для людини навіть такий короткий період може тривати як вічність, так і тривати до години. Кожен випадок є індивідуальним. 

Типовими ознаками панічної атаки являються наступні стани:
  • прискорене серцебиття;
  • пітливість;
  • запаморочення;
  • відчуття нестачі повітря. задуха;
  • нудота;
  • сильний страх померти;
  • дискомфортні відчуття у грудях;
  • відчуття поколювання на тілі.
Навіть розвиток хоча б декількох з вищезазначених симптомів потребує звернення до лікаря.  
 
Додатково у хворого може розвинутися тахікардія, підвищення артеріального стику, тремор. Всі ці симптоми потребують проведення диференційної діагностики з виключенням інших загрозливих для життя станів. Наприклад, інфаркту міокарда, астма. 
 
При відсутності терапії страх повторення панічних атак призводить до того, що хворий стає замкнутим та “відділяється” від оточуючих. 

Тактика

Запідозрити панічну атаку можливо внаслідок ряду клінічних ознак, однак при цьому за відсутності фізикальних ознак. Це встановлюється на основі проведенні ряду лабораторних й інструментальних методів дослідження, що є необхідним з метою виключення інших патологічних станів.
 
Лікування панічних атак полягатиме у проведенні роботи з лікарем психологом або/та психотерапевтом. Воно включатиме медикаментозну терапію (антидепресанти), когнітивно-поведінкову терапію.
Лікування в умовах медичного закладу можливе в тому випадку, якщо у хворого спостерігають високі ризики суїцидальної поведінки. 
 
Великий відсоток успіху у терапії відіграє й бажання та пдокладання зусиль зі сторони хворого, уміння приймати себе та дотримуватися всіх рекомендацій лікаря.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм