Перевозка больных

Седанов

Симптом фантомної сирени: основні прояви

Симптом фантомної сирени: основні проявиЗ психологічними проблемами воєнного стану стикнувся кожен. І різновидів виниклих порушень є безліч. Так одним із частих явлень жахливого для кожного випробування є стан під назвою “симптом фантомної сирени”, про особливості якого з'ясуємо далі.

Саме слово “фантом” означає  щось примарне. Відомим для нас є порушення у вигляді фантомних болей, коли, наприклад виникали больові відчуття у раніше втраченій кінцівці. 

Щодо “симптому фантомної сирени”, то дане явище характеризує собою те, що людина знаходячись у повній тиші чує звуки сирени, які відповідно не звучать у той момент. Тобто це прояв внутрішньої тривоги - сирени всередині вас. 
 
Варто враховувати й те, що з одного боку така миттєва реакція при тривожних сигналах може допомогти врятуватися, а з іншого коли мозок дає збій і ми чуємо сирени там де їх немає - це значно виснажує нервову систему.

Тригер симптому

Без заперечень основною причиною “симптому фантомної сирени” є початок війни на території нашої країни. 
Фантомні ознаки починають виникати на тлі постійного стресу та переживань, даних інформаційної стрічки.

Характерні ознаки

Основною ознакою порушення є те, що Ви дійсно вважаєте почуті сигнали тривоги реальними. Як наслідок у вас виникає відповідна реакція на них: від пошуку повідомлень про небезпеку та огляду місцевості до пересування у безпечне місце. 
Лише згодом настає усвідомлення, що сирена лунала виключно у вашій голові та уяві.
 
При цьому “фантомні” ознаки можуть виникати незалежно від того, цивільна то особа, чи військова.

Тактика

При частому виникненні подібної “фантомної” ситуації необхідно навчитися опановувати себе. Насамперед тому щоб вміти правильно та вчасно реагувати на виниклі випробування. Тому аби побороти “симптом фантомної сирени”, доцільними будуть наступні дії:
  1. Не забувайте про свої базові потреби: вживання рідини та їжі, сон по можливості.
  2. При відсутності загрози вмійте сповільнити темпи свого життя, від розмов до рухів. 
  3. При черговому нападу постарайтеся відволіктися: порахуйте предмети навколо себе, умийтеся холодною водою, контактуйте зі своїм тілом (самомасаж, щипки).
  4. Не мовчіть про свій стан та поділіться зі своїми близькими, або ж викладайте свої думки у вигляді занотовування.
  5. Практикуйте дихальні вправи, нехай це буде глибоке та спокійне дихання. По можливості проводьте час на свіжому повітрі.
  6. Не займайте весь свій час постійним переглядом новин.
Попри те, що перебування у хронічному стресі “тримає” нашу тривожність на високому рівні, необхідно вміти покроково реагувати на виниклу небезпеку, заздалегідь врахувавши всі варіанти та не нехтувати потребами, що забезпечують життєдіяльність організму. Бережіть себе!

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм