Перевозка больных

Седанов

Посттравматичний стресовий розлад: як розпізнати перші симптоми?

Посттравматичний стресовий розлад: як розпізнати перші симптоми?Питання ПТСР є досить об'ємним. Однак при цьому в умовах воєнного стану постає питання хто може стикнутися з даним порушенням. Факторів, що сприяє цьому безліч. За статистичними даними ПТСР виникає у половини населення, що стикнулися з сильною травматичною подією. Надалі упродовж року у цієї половини симптоми зникають, а в інших залишаються (приблизно 25%). Саме цей відсоток людей стикається з наслідками патології, що мають катастрофічний вплив на життя та потребують необхідного лікування, що надаватиметься рядом спеціалістів (неврологи, психологи, психіатри). 

Посттравматичний стресовий розлад (ПТСР) — це патологічний стан психічного генезу, що пов'язаний з розвитком жахливої події у житті, будь це самостійне її переживання чи участь як свідка.
 
Основними проявами є поява спогадів, нападів тривоги, кошмарів та інших думок, що не піддаються контролюванню. Як наслідок це впливає на якість життя, оскільки таким людям тяжко адаптуватися. Тому проведення лікування проявів ПТСР має вирішальне значення у можливості повернення до звичного життя.

Які симптоми характерні для ПТСР?

Початок проявів порушення відбувається у кожного по-різному та варіюються від одного місяця та навіть через роки після травматичної події. У середньому початок прояву ПТСР відбувається через пів року після пережитої травми. Однак вірогідність швидкого розвитку зберігається при потужній та тривалій у часі дії (наприклад, тривала окупація, постійні обстріли).
 
До характерних симптомів ПТСР належить розвиток наступних станів:
  • нав’язливі спогади у вигляді нічних кошмарів, повторне переживання травмуючої події, емоційна реакція на щось, що може нагадувати про пережиту подію;
  • коливання настрою: апатія, дратівливість та спалахи гніву, відсутність інтересу до всього;
  • ізоляція (уникання інших), що пов'язано з униканням тих людей чи місць, що можуть нагадувати про травматичну подію;
  • постійне очікування небезпеки.
Також люди з ПТСР мають схильність до саморуйнівної поведінки, наприклад, зловживання алкоголем, відсутність відчуття самозбереження (швидка їзда).
 
Діти після пережитої травматичної події можуть відтворювати це у вигляді гри та також мати постійні нічні кошмари, бути тривожними.
 
Як зазначалося вище симптоми ПТСР можуть змінюватися за інтенсивністю з часом. Тобто спектр симптомів посилюватиметься якщо пацієнт перебуває в стані стресу або спостерігає подію, що нагадує травму.
 
Тривожними дзвіночками для звернення до лікаря є тривалість симптомів порушення понад місяць, наявність суїцидальних думок. 

Які фактори можуть вплинути на розвиток ПТСР?

В основі розвитку посттравматичного стресового розладу покладена подія, що пов'язана з загрозою життя, серйозною травмою та пережитим сексуальним насильством.
 
Достеменно не відомо, чому у когось ПТСР розвивається, а у когось - ні. Спеціалісти пов'язують це з рядом комплексів, від кількості й тяжкості травм пережитих у житті, спадкових факторів (депресія та тривожність у родині) до темпераменту, реакції мозку на стрес.
 
 Відповідно до групи ризику можна віднести осіб, які страждали на жорстоке поводження у дитинстві, мають роботу, що пов'язана зі значними травмуючими подіями (наприклад, військовослужбовці), зловживають алкоголем та наркотиками, мають в анамнезі психічні розлади та ін.

Тактика

Проведення необхідної лікарської допомоги своєчасно дасть можливість запобігти погіршенню емоційного стану. Лікування може бути медикаментозним або психотерапевтичним (когнітивно-поведінкова терапія), або ж комплексним. 
 
Тому не варто нехтувати своїм психічним здоров'ям й у разі розвитку симптомів ПТСР одразу зверніться до спеціаліста.
Нагадаємо, що на період воєнного стану за даними НСЗУ психіатрична допомога є безоплатною та покривається Програмою медичних гарантій, як амбулаторно, так і стаціонарно.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм