Перевозка больных

Седанов

Емоційне переїдання: які прояви має розлад харчової поведінки?

Емоційне переїдання: які прояви має розлад харчової поведінки?Сьогодні питання здорового харчування є досить поширеним запитом серед населення. Однак критерії правильності харчування у кожного свої. Так хтось прискіпливо рахує калорії, а хтось обмежує себе в вечірньому прийманні їжі. Але кожен із нас у своєму житті стикався з переїданням на фоні стресу, коли тортик слугував черговим втішанням після тяжкого робочого дня. Розберемо детальніше як зрозуміти, що ви перестали контролювати приймання їжі та чи можливо цьому запобігти.
Емоційне переїдання являє собою стан, який пов'язаний з компенсацією своїх емоцій за допомогою їжі. Звичайно, що найчастіше компульсивне переїдання пов'язане саме з негативними емоціями з якими стикається людина, наприклад, страх, самотність, образа.

Основні фактори, які можуть спровокувати емоційне переїдання

  1. Їжа виступає джерелом задоволення: солодощі та жири впливають на наш мозок наче наркотичні речовини, такі як алкоголь або наркотичні препарати. Відбувається підвищення рівня дофаміну, спричиняючи зменшення тривожності. Відповідно, що це викликає у певних випадках розлад харчової поведінки.
  2. Неусвідомленість процесу споживання їжі: це характерно при вживанні їжі на “автоматі”, під час перегляду фільму або на ходу. Важливо навчитися концентруватися на їжі, їсти повільно та усвідомлено.
  3. Неспроможність переносити складні відчуття, тобто коли ми уникаємо негативні емоції.
  4. Надмірна самокритика, неприйняття власного тіла.
  5. Фізіологічні процеси, коли людина занадто голодна або втомлена. До мозку посилаються підвищені сигнали про голод, тоді відповідно уникнути процес переїдання практично неможливо.

Розвиток, яких станів може вказувати на можливе порушення?

  1. У разі пережитого сильного стресу виникає бажання одразу щось з'їсти: в нормі реакцією на стрес є проведення самоаналізу та розв'язання проблеми. Однак коли річ стосується емоційного переїдання мозок посилає сигнал про необхідність заїсти переживання. Зауважимо, що саме мозок посилає вам сигнал голоду, а не пустий шлунок!
  2. Процес вживання їжі завершується лише після появи фізичного відчуття від переїдання: не є виключенням, що під час компульсивного переїдання відчуття голоду може і не бути. Однак людина починає заїдати стрес до тих пір, поки їй фізично не стане поганого від вживаного.
  3. Після кожного переїдання людина починає надмірно піддавати себе критики: відбувається формування замкнутого кола, коли людина переїдає, починає себе картати, критикувати свою зовнішність, виникають обіцянки зупинитися і більше не переїдати. Однак зазвичай такий процес повторяється все знову і знову, при цьому приєднуються розлади харчової поведінки, низька самооцінка, можливе уникання соціальних зв'язків.

Тактика лікування

Першочергово необхідно обрати той тип харчування, який найбільше підходить. Важливо прислухатися до свого тіла, окрема увага приділяється емоціям та психологічному стану. Тобто коли людина починає розуміти в чому полягає причина її переїдання та що вона при цьому хоче отримати (відчуття безпеки, спокою), тоді процес вживання їжі стає усвідомленим. 
 
У разі виникнення труднощів з самостійним розв'язанням проблеми важливо звернутися до спеціаліста, а саме психолога. Лікар допоможе розібратися в причинах, що привели до харчового розладу. Тактика лікування є індивідуальною й може мати в собі як виключно курс терапії, так і комплексне лікування.
Пам'ятайте, що неправильне харчування та його наслідки, насамперед ожиріння, являються причиною кожного п'ятого летального результату у світі. Тому у разі виникнення проблеми та з неможливістю її контролювати, зверніться до психотерапевта.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм