Перевозка больных

Седанов

Синдром хронічної втоми: причини та методи лікування

Синдром хронічної втоми: причини та методи лікуванняКоли ми чуємо термін “синдром”, то одразу виникає асоціація з хворобою. Але це не зовсім так. Синдром являє собою симптомокомплекс, які вже свою чергою належить до певного захворювання. Щодо синдрому хронічної втоми, то його діагностують тоді, коли упродовж пів року у людини виникають скарги на постійну втому, яку неможливо пояснити медичним станом. Тому розберемо детальніше, які провокуючі стани викликають дане порушення та чи можливо йому запобігти.
Втома є нашою природною реакцією на перевантаження певного характеру. В нормі після відпочинку вона зникає. Однак коли цього не відбувається й людину починають турбувати інші дискомфортні явища - це може свідчити саме про розвиток втоми хронічного характеру.
 
Тобто можна зробити висновок, що синдром хронічної втоми - це ряд порушень, для яких характерно відчуття сильного виснаження та втоми, які не минають після повноцінного відновлення та посилюються після фізичного або емоційного напруження.
Особи з синдром хронічної втоми схильні до розвитку неврозів, панічних атак та ін. Жінки більше зазнають порушення, ніж чоловіки.

Причини

Причин, які можуть спровокувати розвиток синдрому хронічної втоми є декілька:
  1. Дефіцит вітаміну D. Саме тому порушення особливо часто турбує в зимовий період та міжсезоння.
  2. Порушення функціонування щитоподібної залози.
  3. Перенесення вірусної інфекції.
  4. Тривале приймання певних медикаментозних препаратів.
  5. Малоактивний спосіб життя.
  6. Пережита емоційна травма, або навіть фізична (перенесене оперативне втручання, травмування).

Симптоми

Внаслідок емоційного або фізичного перенавантаження у людини виникає відчуття втоми. Однак патологічним є саме її присутність навіть після повноцінного відпочинку. До інших характерних симптомів можливо віднести:
  • порушення концентрації уваги;
  • проблеми з пам'яттю та погіршення концентрації;
  • дратівливість;
  • людина не відчує відновлення після сну, тобто прокидається вже втомленою;
  • біль у м'язах та суглобах, головний біль;
  • можливий розвиток запаморочення.
Запідозрити синдром хронічної втоми варто при наявності виснаження упродовж шести місяців з виключенням інших клінічних діагнозів. 

Діагностика та лікування

Не варто при появі симптомів хронічної втоми вдаватися до самостійного лікування, оскільки причин порушення може бути безліч. Відповідно тільки лікар може їх встановити.
Зазначимо, що при проведенні обстеження пацієнтів з хронічною втомою у 70% осіб встановлюються приховані хвороби. Тому доцільним буде призначення наступних діагностичних методів: ЕКГ, УЗД, лабораторні аналізи крові та сечі, визначення рівня гормонів.
 
Далі за результатами діагностики лікар визначить відповідний курс лікування. Успішність терапії забезпечуватиметься усуненням основного захворювання та можливих ускладнень. 
Додатково для поліпшення загального стану можливе призначення вітамінотерапії, фізіотерапевтичних процедур, робота з психотерапевтом, медикаментозне лікування та дієта.

Як допомогти собі запобігти появі синдрому хронічної втоми?

  1. Дотримання режиму сну (не менше ніж 7-8 годин).
  2. Збалансоване та регулярне харчування.
  3. Заняття спортом.
  4. Знаходження хобі або іншого джерела позитивних емоцій.
  5. Проходження профілактичних оглядів.
Не варто ігнорувати, а тим паче недооцінювати розвиток надмірної втоми, адже дуже часто вона приховує ряд небезпечних порушень, наприклад, гіпотиреоз, міастенію. Тому при виникненні симптомів упродовж тривалого часту зверніться до свого сімейного лікаря.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм