Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Атрезія легень: ранні прояви вади серця у дитини

Атрезія легень: ранні прояви вади серця у дитиниАтрезія легень — це патологічний процес, що супроводжується розвитком вади серця, яка є вродженою. Вона виникає протягом перших восьми тижнів, коли плід розвивається в матці.

Механізм розвитку захворювання полягає в тому, що клапан, який пропускає кров із серця до легенів (легеневий клапан), формується неправильно. Тобто замість того, щоб відкриватися і закриватися забезпечуючи рух крові від серця до легень формується суцільний лист тканини. 
 
Нагадаємо, що легеневий клапан це один із чотирьох клапанів серця, розташований у правій частині серця. Він знаходиться між правим шлуночком і легеневою артерією, кровоносною судиною, яка несе кров до легень.

Одразу відмітимо, що атрезія легень є небезпечним для життя станом. Тому комплексне та вчасне лікування дає можливість забезпечити ефективну роботу серця. 

Характерні ознаки

Прояви захворювання стають помітними одразу після народження. До них належить: 
  • синюшний відтінок шкіри;
  • задишка;
  • дратівливість;
  • прискорене дихання;
  • порушення процесу годування.

Основні причини

Достеменно невідомо, що саме є причиною захворювання. Так при атрезії легень легеневий клапан не розвивається належним чином, що перешкоджає його відкриттю. Кров не може текти з правого шлуночка в легені. А це своєю чергою небезпечно порушенням постачання збагаченої киснем крові.
 
Деякі фактори можуть підвищити ризик вродженої вади серця у дитини, зокрема це може бути спадковий фактор, тобто наявність випадків захворювання у батька, порушення зі сторони матері до або під час вагітності. Наприклад, ожиріння, зловживання шкідливими звичками, наявність в анамнезі погано контрольованого цукрового діабету, приймання певних лікарських препаратів.
 
Відсутність вчасного лікування може загрожувати життю дитини!

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбуватиметься на основі УЗД та ЕХО-КГ плоду.
Безпосередньо після народження дитини лікар перевіряє стан легень та серця проводячи ряд діагностичних тестів, серед яких пульсоксиметрія, фізикальний огляд, рентгенографія, ЕКГ, ЕХО-КГ, катетеризація серця.
 
У майбутньому маленькі пацієнти потребують проведення оперативного втручання з метою покращення кровотоку в легенях.  На це впливатиме загальний стан пацієнта, його вік, наявність інших захворювань в анамнезі. 
Тимчасове лікування включатиме медикаментозну терапію та катетеризацію серця, щоб збільшити отвір у стіні між правим та лівим передсердям. 
 
Тип радикального оперативного втручання є індивідуальним. До прикладу, коли правий шлуночок дитини розвинений погано, йому потрібна буде серія з трьох операцій на відкритому серці протягом перших кількох років життя. 
 
Оскільки точна причина атрезії легенів невідома, запобігти їй може бути неможливо. Однак можливо зменшити ризики захворювання враховуючи потенційні тригери. Це і контролювання хронічних захворювання жінки, від цукрового діабету до високого артеріального тиску, відмова від шкідливих звичок, контроль маси тіла, запобігання небезпечних інфекцій шляхом вакцинування.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм