Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Період фіолетового крику: причини незрозумілого плачу та колік у немовляти

Період фіолетового крику: причини незрозумілого плачу та колік у немовлятиНовонароджені діти можуть нестримно плакати, особливо в перші дні після народження. Так вони спілкуються вказуючи на свої потреби. Однак якщо навіть після того, як дитину погодували, переодягли та заспокоїли вона продовжує плакати, це може вказувати на стан, що діагностується як “фіолетовий крик”.

Період фіолетового плачу — це термін, який охоплює в себе стан незрозумілого плачу. Він розпочинається коли дитині виповнюється близько двох тижнів, та зазвичай закінчується при досяганні трьох-чотирьох місяців. 
 
Досить часто наші бабусі та батьки пов'язують виниклий плач з коліками.
 
Фіолетовий плач та коліки описують два терміни, що характеризуються нападами плачу в період раннього дитинства. Коліки зазвичай визначаються якщо дитина плаче понад декількох годин щодня протягом трьох або більше днів на тиждень. Тривалість зазвичай також сягає декількох тижнів. Причин коліків так і не встановлено. Немовлята з коліками або, іншими словами, немовлята, які перебувають у періоді фіолетового плачу загалом здорові.

Відмітимо, ФІОЛЕТОВИЙ (PURPLE) являє собою абревіатуру, тобто кожна літера позначає певний аспект плачу та допомагає батькам зрозуміти, чому їхні новонароджені так сильно плачуть:
P – пік плачу;
U – несподіваний;
R – протистоїть заспокоєнню;
P – обличчя, що відображає біль;
L – тривалий;
Е – вечір.

Основні характеристики кожного етапу

  1. Пік плачу (P): дитина стає метушливою приблизно з двох тижнів. Даний етап досягає свого піка між 6 та 8 тижнями, перш ніж зменшитися, коли дитині виповниться 3-5 місяців.
  2. Несподіваний (U): основним проявом даного стану є те, що крик у дитини виникає раптово. Так само як і несподівано закінчується.
  3. Стійкий до заспокоєння (R): фіолетовий плач часто не піддається заспокоєнню. Навіть попри всі спроби. 
  4. Обличчя, що відображує біль (P): у дитини може бути хворобливий вираз обличчя, що може насторожити батьків. Однак при періоді фіолетового плачу насправді фізичний біль діти не відчувають.
  5. Тривалий (L): приступи плачу можуть тривати довго протягом періоду ФІОЛЕТОВОГО плачу. Кожен випадок є індивідуальним та залежить від дитини. 
  6. Вечір (E): плач, який, як правило, з’являється або посилюється пізно ввечері.

Тактика

Попри свою неочікуваність, можливо підготуватися, розуміючи ритм якщо це відбувається щодня.
Що робити? Перш за все батькам потрібно залишатися спокійними та розуміти, що даний період є тимчасовим. При цьому важливо розрізнити фіолетовий плач з можливим потенційним захворюванням у дитини. Тому при будь-яких підозрах варто звернутися до лікаря педіатра. 
Якщо ж інших патологічних причин не виявлено, а причина плачу не криється в загальних потребах дитини, типу голод, втома, мокрі підгузки, холод або спека та ін., доцільно скласти план дій. 
  1. Першочергово це затишне та близьке розташування до батьків. Це дасть можливість заспокоїтися дитині та навіть заснути (наприклад, зручним варіантом є носіння у слінгу).
  2. Ритмічні рухи, типу загойдування або підстрибування. Наприклад, коротка поїздка в автомобільному кріслі. Відмітимо, що в жодному разі не потрібно трясти дитину сильно, оскільки її мозок досить чутливий та крихкий. В протилежному випадку таке поводження небезпечне набряком мозку та гематомою.
  3. Заспокійливі звуки, в тому числі й колискова. Не є виключенням якоїсь особливої переваги дитини, наприклад, шум пилососа, спів птахів, білим шум.
  4. Масаж або тепла ванна.
  5. Відволікання від плачу за допомогою гри, книги, короткотривалих мультиків.
  6. Оточення себе допомогою. Досить часто даний стан дитини може призвести до емоційного вигорання одного з батьків, що є небезпечним жорстоким поводженням з немовлям. Тому звертатися за допомогою та робити перепочинок є нормою. 
Памятайте, що це етап розвитку, з якого ваша дитина з часом виросте! Головне не панікувати та зберігати спокій. Адже діти у такому віці відчувають всі емоції батьків.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм