Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Звуження аорти: основні симптоми вродженої вади серця

Звуження аорти: основні симптоми вродженої вади серцяКоарктація аорти — це патологічний стан, який характеризується защемленням або звуженням аорти в одному місці, що в результаті призводить до обмеження нормального приливу крові до нижньої частини тіла.

Місце звуження може бути настільки критичним, що одразу викликатиме симптоми після народження або ж бути достатньо широким, щоб пропускати кров. У цьому випадку симптоми можуть з’явитися лише в дитинстві чи підлітковому віці.
 
У результаті звуження лівий шлуночок працює сильніше ніж зазвичай, що викликає надмірне навантаження на нього.  Якщо звуження є серйозним, відповідно мала кількість крові потрапляє до органів та систем, що небезпечно шоковим станом та навіть летальним результатом. При більш легкому перебігу виникле навантаження призводить до гіпертрофії (потовщення серцевого м’яза).

Основні симптоми 

Клінічна картина залежатиме від ступеня звуження аорти. Тобто симптоми можуть виникнути упродовж двох тижнів після народження або ж одразу після народження, якщо стан тяжкий.

До загальних ознак порушення можна віднести:
  1. Прискорений пульс.
  2. Швидка стомлюваність.
  3. Шкіра набуває блідого або сірого кольору.
  4. Надмірне потовиділення.
  5. Прискорене або утруднене дихання.
  6. Проблеми з годуванням у немовлят.
Відмітимо, що більшість дітей не мають жодних симптомів. А захворювання діагностується при виникненні скарг на високий артеріальний тиск. Не є виключенням появи високого АТ у верхній частині тіла або занадто низького у нижній. У більш старшому віці клінічна картина доповнюється головним болем, носовою кровотечею. 
 
У дорослих ознаки зазвичай пов’язані з рекоарктацією аорти. Це звуження аорти, яке повертається через деякий час після попереднього відновлення. 

Які причини коарктації аорти?

Достеменно, причини захворювання не виявлені. Однак спеціалісти відзначають, що як і будь-яка вроджена вада, патологія часто спричинена саме генетичними змінами, такими як синдром Тернера.
 
Не є виключенням впливу факторів зовнішнього середовища. Насамперед це стосується наявність у батьків цукрового діабету, перенесення краснухи під час вагітності, вік старше 35 років, вживання певних ліків та шкідливі звички.
 
Щодо умов, які можуть звузити аорту у дорослому віці, то вони включають травматичне ушкодження, атеросклероз, запалення артерій.

Діагностика та тактика лікування

Коарктація аорти зазвичай діагностується в грудному або ранньому віці. Від цього залежатимуть час та методи діагностики. Переважно лікар проводить наступні обстеження:
  • пульсоксиметрія;
  • фізикальний огляд;
  • ЕХО-КГ;
  • КТ серця;
  • рентгенографія.
Оперативне втручання є основним методом усунення проблеми. При цьому можливе обирання інших методик, що залежатиме від локалізації патологічного процесу, загального стану здоров'я, розміру звуження. Так попередньо дитині можуть знадобитися спеціальні ліки для утримання артеріальної протоки відкритою та забезпечення доставляння достатнього об'єму кисню. 
 
Існує кілька хірургічних методів відновлення коарктації, від видалення звуженої ділянки до використання частини артерії як клапоть для розширення області.
У дітей старшого віку можливе використання балона або стенту для розширення області звуження без необхідності хірургічного втручання. Відмітимо, що у дітей, які ще ростуть, встановлення стента означає можливу необхідність у додатковій процедурі катетеризації.
 
Важливо розуміти, що коарктацію аорти неможливо вилікувати. Так, дійсно операції хоч і усувають проблему, але завжди існує ризик повторної коарктації. Тому таким пацієнтам необхідне пожиттєве спостереження у спеціаліста.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм