Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Гастроентерит: симптоми подразнення кишківника у дітей

Гастроентерит: симптоми подразнення кишківника у дітейНаразі розпочався сезон свіжих ягід. Однак якщо їх неналежно помити, зростають ризики такого ураження кишківника як гастроентерит. Про особливості перебігу даного захворювання, насамперед у дітей з'ясуємо далі.

Гастроентерит — це патологічний процес, що характеризується запаленням та подразненням кишківника. Причиною переважно є віруси, бактерії або паразити. Також гастроентерит відомий як шлунковий грип.
 
Хоча інфекція зазвичай легка, вона може спричинити зневоднення або втрату необхідної рідини та мінералів з організму, що може потребувати медичної допомоги.
Захворювання є заразним при тісному контакті з іншими людьми, які мають інфекцію, або через заражену їжу чи воду.

Основні симптоми 

Симптоми гастроентериту зазвичай починаються невдовзі після інфікування, достатньо іноді 1-2 годин. На це впливатиме і безпосередньо тип збудника.
Діти можуть мати не всі симптоми, але загалом ознаки гастроентериту можуть включати:
  1. Діарея, понад 3 разів на день.
  2. Лихоманка або озноб.
  3. Нудота. 
  4. Блювання.
  5. Головний біль, біль у м'язах або суглобах.
  6. Надмірна пітливість з липкою шкірою на дотик.
  7. Біль в животі.
  8. Втрата апетиту.
Основним ускладненням гастроентериту є зневоднення, яке може бути досить важким у немовлят і маленьких дітей.
 
Негайного звернення потребують випадки коли ознаки тривають більш ніж 2 дні з приєднанням кров'янистих виділень у калі, западання очей та ін. Хоча у випадку дитячого гастроентериту не варто очікувати й цього терміну.

Які провокуючі фактори захворювання?

Як зазначалося вище в основі розвитку захворювання покладено вплив різного роду збудників. До шляхів їх передачі відносять вживання зараженої їжі або пиття, тісний контакт з людиною, яка має інфекцію, неправильне дотримання гігієни рук, використання посуду спільно з інфікованим. Найпоширенішою вірусною причиною гастроентериту є норовірус.

Найпоширенішими бактеріальними збудниками - Escherichia coli (E. coli) і сальмонела.

Відмітимо, що до групи ризику з розвитку гастроентериту насамперед відносять дітей до 5 років.
Також більші шанси заразитися мають особи зі слабкою імунною системою, люди похилого віку, ті які мають знижений рівень вітамінів в організмі, наприклад внаслідок недоїдання.

Діагностика та тактика лікування

Основою для діагностики є визначення анамнезу та результати медичного обстеження. Додатково лікар може призначити лабораторні дослідження калу з метою встановлення типу інфекції.
 
Основним медом лікування є запобігання зневодненню шляхом вживання великої кількості рідини. З цією метою доцільним буде призначення розчинів для оральної регідратації. Також дитина повинна продовжувати пити чисту рідину (або грудне молоко, якщо вона знаходиться на грудному вигодовуванні).

При тяжкому перебігу захворіння може знадобитися госпіталізація та внутрішньовенне введення рідини.
Щодо харчування, то як тільки самопочуття покращиться поступово відбувається перехід на легко засвоювальні продукти, такі як рис, банани, картопля.

Найкращий спосіб запобігти зараженню гастроентеритом це миття рук з милом.
І пам'ятайте, що перш ніж почати давати будь-які ліки своїй дитині проконсультуйтеся попередньо з лікарем.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм