Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Основні симптоми збільшення аденоїдів у дітей

Основні симптоми збільшення аденоїдів у дітейВсім нам відомі аденоїди являють собою залози, що розташовуються у верхній ділянці носоглотки та є частиною імунної системи людини. Аденоїди разом з мигдалинами допомагають підтримувати здоров’я, затримуючи шкідливі мікроорганізми, що проникають через ніс або рот.

Причин, що можуть викликати збільшення аденоїдів у дитячому віці досить багато, від інфекційного процесу в організмі до вродженого стану. 
 
Попри захисну функцію аденоїдів, іноді вони можуть переповнюватись бактеріями та інфікуватися. Коли це трапляється вони набрякають з наступним запальним процесом. Цей стан називається аденоїдитом. Розвиток даного порушення призводить своєю чергою до хропіння та проблем з диханням.
 
Беручи до уваги, що аденоїди здатні збільшуватися у розмірах до шести років з наступним повільним зменшенням, рідко дане явище спостерігається саме у дорослих.

Які фактори впливають на збільшення аденоїдів?

У більшості випадків аденоїди збільшуються, коли організм намагається боротися з інфекцією. При цьому збільшеними вони можуть залишатися навіть після усунення інфекційного процесу.
 
Як зазначалося вище причиною може бути збільшення залоз безпосередньо з народження або ж внаслідок впливу алергену.
Попри рідкість, даний стан можливий і у дорослому віці. Переважно причинами є інфекційні затяжні процеси (хронічного характеру), алергія, куріння.

Характерні ознаки збільшення аденоїдів

  1. Хропіння та порушення сну, наприклад людина спить неспокійно та робить паузи під час дихання (апное сну).
  2. Дихання частіше через рот, ніж через ніс.
  3. Неприємний запах з рота.
  4. Сухість та тріщини на губах, внаслідок дихання ротом.
  5. Постійний нежить.
  6. Часті випадки вушних інфекцій та ГРВІ.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбувається на основі проведення фізикального огляду з застосуванням ряду діагностичних тестів. Наприклад, лабораторні дослідження крові (з метою виключення інфекції), ендоскопії (через ніс вставляється спеціальна трубка з камерою та відповідним освітленням).

Деякі випадки збільшених аденоїдів не потребують лікування, достатнім буде просте спостереження. 
Також враховується вік дитини та розмір аденоїдів, для визначення тієї чи іншої терапії.
Якщо причиною порушення є бактеріальна інфекція доцільним буде проведення антибактеріальної терапії. Також рецептурний стероїдний назальний спрей допоможе зменшити розмір аденоїдів.

Важливо змінювати й спосіб життя пацієнта, оскільки правильне харчування, гідратація організму та сон дають можливість підтримувати імунну систему у належному стані та зменшити ймовірність розвитку інфекцій та відповідно збільшенню аденоїдів.

Не є виключенням коли існують показання до проведення оперативного втручання з видалення залоз - аденоїдектомія. Насамперед це часті випадки інфекцій внаслідок збільшення аденоїдів, серйозні порушення сну та проблеми з диханням.

Якщо супутньо розвинулися порушення зі сторони мигдаликів, лікар може порекомендувати одночасно провести і їх видалення - аденотонзилектомія. Оскільки аденоїдит та тонзиліт часто йдуть рука об руку.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм