Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Бронхолегенева дисплазія: причини ураження легень у дітей

Бронхолегенева дисплазія: причини ураження легень у дітейБронхолегенева дисплазія - це патологічний стан хронічного генезу, який характеризується недостатнім розвитком легень. Дане захворювання виникає у передчасно народжених дітей, які потребують тривалого використання дихального обладнання для забезпечення можливості дихання. При цьому тиск кисню спричиняє пошкодження легеневої тканини. Однак відповідне лікування дає можливість відновити легені.

Провокуючі фактори

Бронхолегенева дисплазія вражає новонароджених і найчастіше зустрічається у недоношених дітей або тих, хто потребує кисневої терапії. Так коли дитина народжується рано, інколи існує необхідність у застосуванні апарату ШВЛ аби допомогти їй дихати. ШВЛ забезпечує подачу кисню та тиску, щоб допомогти легеням розширитися та підтримувати дихання. Однак це своєю чергою внаслідок впливу на повітряні мішки може завдати шкоди легеням.
 
До групи ризику можна віднести дітей, які народилися раніше ніж на 10 тижнів, мають недорозвинені легені або порушення дихання, та низьку масу тіла.
За статистичними даними у дітей, народжених після 32 тижнів рідко розвивається бронхолегенева дисплазія.
 
Враховуючи основні причини захворювання, а саме недоношеність, варто також взяти до уваги й провокуючі фактори цього стану. Так ризики народження недоношеної дитини підвищуються при наявності шкідливих звичок у матері (куріння та вживання алкоголю), розвитку прееклампсії, інфекцій та хронічних захворювань (наприклад, цукровий діабет).

Основні симптоми

  1. Утруднене дихання, задишка.
  2. Низька сатурація (рівень кисню в крові).
  3. Прискорене дихання з можливими паузами.
  4. Синюшність шкіри та губ. 
  5. Натягування шкіри між ребрами або ключицями (ретракції).

Діагностика та тактика лікування

Сьогодні не існує спеціальних тестів для діагностики бронхолегеневої дисплазії. Тому варто розуміти, що якщо у дитини існує потреба допомоги у диханні потягом тривалого часу (перші 28 днів), то ризики розвитку дисплазії досить високі. 
 
До додаткових тестів діагностики, які може запропонувати лікар, відносять:
  • лабораторні дослідження крові;
  • рентгенографія;
  • пульсоксиметрія;
  • УЗД серця.
Тактика лікування полягатиме у створенні умов для найшвидшої відмови від додаткового кисню з покращенням функції легень та здатності дитини самостійно дихати. 
З цією метою лікарем можуть бути проведені наступні лікувальні дії:
  • медикаментозна терапія для запобігання інфекцій (антибіотики);
  • збільшення калорій при харчуванні;
  • бронходилататори;
  • призначення діуретиків та обмеження рідини, з метою зменшення рідини в легенях;
  • проведення трахеостомії (дихальна трубка встановлена хірургічно).
Надалі поступово стан маленького пацієнта буде покращуватися, а легені розвиватимуться та відновлюватимуться. При поверненні додому після лікування необхідно зменшити кількість подразників в довкіллі, наприклад, уникаючи контактів з хворими людьми та впливу диму, дотримуючись гігієни рук та дезінфекції предметів яких торкається дитина. Аби створити безпечні умови у власній домівці та очистити повітря від різних патогенних збудників радимо придбати бактерицидний рециркулятор. Завдяки УФ-променям, повітря в домівках очищується від вірусів, грибків та бактерій на 98%, а сам прилад є абсолютно безпечним та може працювати навіть при знаходженні людей в приміщенні.
 
Діти, які мали бронхолегеневу дисплазію в дитинстві, мають вищий ризик певних типів проблем з диханням. Це включає астму, апное уві сні та респіраторні інфекції!
Методи профілактики бронхолегеневої дисплазії включають насамперед запобігання передчасних пологів. Тому вагітній важливо дбати про своє здоров'я та малюка.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм