Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Чужорідне тіло в носі: основні методи надання допомоги

Чужорідне тіло в носі: основні методи надання допомогиДіти по своїй природі люблять досліджувати все, що їх оточує. Однак небезпекою є і те, що така зацікавленість може призвести до поміщення сторонніх предметів в рот, ніс або вуха. 

Відповідно чужорідне тіло в носі означає, що предмет присутній в носі в нормі не повинен там розташовуватися.
 
З такою проблемою часто стикаються діти до п'яти років. Переважно до переліку чужорідних тіл в носі можна віднести маленькі іграшки, тканину, намистини, кнопкові батарейки та ін. Щодо останніх, то вони становлять особливу небезпеку і можуть викликати порушення вже за перші години потрапляння.
 
Причиною такої ситуації може бути проста цікавість, імітація інших дітей або спроба понюхати предмет.

Які основні ознаки стороннього тіла в носі?

Насамперед відмітимо, що не завжди візуально можливо помітити, наявність стороннього тіла в носі дитини. До можливих ознак порушення відносять:
  1. Виділення з носа, які можуть бути прозорими, сірими або кров’яним. Приєднання неприємного запаху свідчитиме про можливий розвиток інфекції.
  2. Утруднення дихання, насамперед зі сторони ураженої ніздрі. Це пов'язано з закорковуванням предметом просвіту та як наслідок ускладнення руху повітря через носовий хід. Також дитина може видавати свистячі звуки, коли дихає через ніс. 
  3. Носова кровотеча.
  4. Припухлість.

Діагностика та тактика лікування 

Лікар може встановити наявність стороннього тіла в носі за допомогою огляду з можливим взяттям мазка з носових виділень та перевіркою їх на наявність бактерій. 
 
Єдиним способом лікування цього стану є видалення стороннього предмета з ніздрі. У деяких випадках для лікування цього захворювання достатньо м’якого висікання. 

Додатково в домашніх умовах батьки можуть спробувати видалити об'єкт за допомогою пінцету. Однак необхідно використовувати пінцет тільки для великих предметів, адже дрібніші - можуть навпаки просуватися далі вгору в ніс.

Також варто пам'ятати про головні НЕ:
  • Не засовувати ватні палички або пальці в ніс дитини. Це також може штовхнути предмет глибше в ніс.
  • Не дозволяти дитині нюхати. Нюхання може призвести до того, що об’єкт просунеться далі вгору в ніс і стане причиною задухи. Доцільним заохочувати дитину дихати ротом, поки предмет не буде вилучено.
І звісно ж варто звернутися до найближчої лікарні, у разі неможливості видалити предмет пінцетом. 
В умовах медичного закладу лікар за допомогою спеціальних предметів зможе схопити та витягнути потрапивший предмет. Точна ідентифікація стороннього тіла є важливою перед видаленням, щоб керувати технікою усунення!
 
Так метод всмоктування можна використовувати, але потрібен гладкий сферичний предмет, який забезпечує хорошу герметичність. Щипці можуть захоплювати деякі предмети, але вони часто ковзають по округлих об'єктах і штовхають їх глибше. Тому кожен випадок є індивідуальним.

За необхідності (для полегшення процедури), додатково застосовуються знеболювальні спреї та препарат, який допомагає запобігти носовій кровотечі.
Також можливе призначення антибіотиків або назальних крапель для лікування або запобігання інфекції.

Пам'ятайте, що навіть за умови ретельного нагляду може бути важко запобігти тому, щоб дитина поклала сторонні предмети в ніс. Тому потрібно м’яко пояснити дитині, як функціонує ніс і чому погано класти йому туди різні речі. І говорити про це потрібно кожного разу, коли дитина намагається щось запхнути до носа.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм