Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Круп: основні симптоми вірусного захворювання

Круп: основні симптоми вірусного захворювання Круп — це вірусне захворювання, що характеризується набряком навколо голосових зв’язок.

Як наслідок у пацієнта виникають скарги у вигляді утрудненого дихання та сильного гавкаючого кашлю. 
 
За статистичними даними більшість випадків припадає на осінньо-зимовий період. А в групі ризику знаходяться діти до 5 років.

Основні причини

Є кілька вірусів, які можуть викликати круп. До даного переліку можна віднести вірус парагрипу (вірус застуди), аденовірус (інша група вірусів звичайної застуди), респіраторно-синцитіальний вірус.
 
Рідше причина крупу криється за алергічною реакцією та бактеріальними інфекціями.

Які симптоми крупу?

Симптоми, як правило, є найсильнішими у дітей віком до 3 років. Це пояснюється тим, що дихальна система дитини менш розвинена, ніж у дорослого й відповідно вразлива до впливу патогенних збудників. 
 
До загальних ознак більшості випадків крупу відносять наступні стани:
  • чхання та нежить (симптоми застуди);
  • лихоманка;
  • гавкаючий кашель;
  • утруднене дихання;
  • хриплість голосу.
Вищезазначені симптоми зазвичай посилюються вночі й тривають від трьох до п’яти днів.
 
Деякі діти страждають від рецидивуючого легкого крупу, який з’являється разом зі звичайною застудою. Цей тип крупу характеризується гавкаючим кашлем, але можливе приєднання високої температури.
 
Однак варто враховувати, що круп може вплинути на здатність дитини дихати. Тому при розвитку утрудненого ковтання, ціанозу та високих звуках при диханні варто негайно звернутися за лікарською допомогою.

Також уваги потребують і випадки, коли захворювання часто повторюється або триває понад одного тижня з розвитком високої температури.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу у більшості випадків відбувається під час фізикального огляду (аускультація) та аналізу клінічної картини. Рідше додатково пацієнт потребує проведення рентгенографії.
 
Щодо лікування, то легкий перебіг захворювання може спостерігатися вдома під пильним наглядом лікаря. Полегшити симптоми можливо при застосуванні зволожувачів повітря, знеболювальних проти дискомфорту в горлі та грудях.
 
Тяжкий перебіг крупу потребує лікування в умовах стаціонару. Так лікарем можуть бути призначені нестероїдні протизапальні препарати для полегшення дихання. В критичних випадках необхідним буде застосування дихальної трубки.
 
У тому випадку, коли причиною крупу є бактеріальна інфекція - призначається антибактеріальна терапія. Тривалість антибіотикотерапії буде залежати від тяжкості інфекції. 
 
Нагадаємо, що більшість випадків крупу спричинені тими ж вірусами, що викликають застуду чи грип. Тому методи запобігання не є новими для нас. Це часте миття рук, утримання рук від обличчя та уникання людей, які мають ознаки захворювання.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм