Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Синдром Кавасакі: симптоми ураження артерій у дітей

Синдром Кавасакі: симптоми ураження артерій у дітейХвороба Кавасакі є небезпечною своїм розвитком у дітей. Захворювання відносять до системного васкуліту, тобто що характеризується ураженням великих, середніх та дрібних артерій в поєднанні зі шкірно-слизовим лімфатичним синдромом.  Тому розберемо детальніше основні симптоми недугу та які методи лікування при цьому будуть доцільними.
 
Хвороба  Кавасакі (синдром Кавасакі) - це патологічний процес, що супроводжується розвитком запалення в судинах. Також захворювання впливає на функціонування лімфатичних вузлів.
 
За статистичними даними більшість випадків припадає саме на хлопчиків, аніж дівчаток віком до 5 років. Пік синдрому припадає на другий рік життя дитини. 
При вчасному проведенні лікування захворювання, можливо уникнути ускладнень, враховуючи, що випадки рецидивів зустрічаються рідко. В протилежному випадку хвороба Кавасакі є найпоширенішою причиною серцевих захворювань у дітей.

Основні симптоми синдрому Кавасакі

У більшості випадків захворювання має поступовий розвиток.
Так до ранніх симптомів, тривалість яких займає до двох тижнів, можна віднести:
  • підвищення температури тіла (понад 5 діб);
  • поява висипів на шкірі в ділянці тулуба та паху;
  • набряк нижніх та верхніх кінцівок, губ з наступною їх гіперемією (губи, долоні та підошви);
  • “полуничний” язик, який виглядає блискучим та яскравим з червоними плямами;
  • еритема слизової ротоглотки;
  • збільшення лімфатичних вузлів, переважно шийних.
Не є виключенням приєднання ознак порушення функціонування серцево-судинної системи (міокардит, аритмія). Особливо це небезпечно при ураженні коронарних артерій з можливим утворенням аневризм та навіть розвитку серцевого нападу.
 
При прогресуванні захворювання стан дитини погіршуватиметься, від тривалого підвищення температури тіла, нудоти й блювання, діареї до масивного лущення шкіри та болю в суглобах.

Основні причини

Достеменно основної причини синдрому Кавасакі не встановлено. Спеціалісти дотримуються думки щодо можливого впливу на перебіг захворювання генетики, несприятливих умов довкілля, аномальної імунної відповіді на вірус. 

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбувається на основі врахування лікарем педіатром ряду факторів, насамперед розвитку клінічної картини (наприклад, тривала лихоманка, лущення шкіри) з виключенням інших схожих за перебігом патологій, типу скарлатини, отруєння, корі.
Додатково з метою визначення ступеня ураження серця проводиться ЕХО-КГ, рентгенографія, ЕКГ, лабораторні дослідження крові.
 
Враховуючи високі ризики розвитку ускладнень, лікування слід розпочати негайно. Терапія при синдрому Кавасакі включатиме інфузію імуноглобуліну, антитромбоцитарні препарати (аспірин), нестероїдні протизапальні препарати та глюкокортикостероїди.
Тривалість лікування залежатиме від тяжкості перебігу захворювання.
 
Також варто враховувати й спосіб життя дитини. Адже підвищити ризики ураження артерій може зайва вага з високим рівнем холестерину.
Надалі діти, які перенесли хворобу Кавасакі, повинні щорічно проходити огляди у лікаря кардіолога з проведення ЕХО-КГ.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм