Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Лікоть няні: симптоми травми кінцівки у дітей

Лікоть няні: симптоми травми кінцівки у дітейБагато дітей у захваті, коли їх розгойдують на руках вперед-назад. Однак така розвага може призвести до однієї з найпоширеніших травм серед малюків, а саме підвивих голівки променевої кістки.

Підвивих променевої кістки або “лікоть няні” - це порушення травматичного характеру, що супроводжується частковим вивихом ліктьового суглоба, спричинене потягуванням за руку або кисть. Це невідкладна ситуація, але її легко виправити. Лікування являє собою просту техніку корекції, яка називається скороченням ліктя няньки.

Нагадаємо, що променева кістка з’єднана з ліктьовим суглобом зв’язками. У міру дорослішання дитини ці зв’язки зміцнюються й натягуються, але відповідно у маленьких дітей вони ще ослаблені. Саме тому внаслідок своєї фізіологічної слабкості зв'язки, які утримують головку променевої кістки спричиняють її легке зміщення зі свого нормального положення в ліктьовому суглобі й виникає травма.

Назва “лікоть няні” походить з часів, коли няні зазвичай доглядали за дітьми, і їх звинувачували в завданні травми. 

Хто входить в зону ризику?

Травма нечасто зустрічається у дітей старше 5-6 років. Це тому, що в міру росту їхні кістки твердіють, а зв’язки натягуються й товщають. Це допомагає міцно тримати лікоть на місці.
Дівчата трохи частіше, ніж хлопчики, мають дане порушення. 

Які ж дії можуть спричинити “лікоть няні”? Травма може виникнути коли відбувається смикання або потягнення за нижню частину руки дитини. При цьому не обов'язково прикладати багато зусиль.
Типовими ситуаціями для розвитку порушення є спроба спіймати дитину, аби зупинити падіння, її підіймання за руки або зап'ястя, качання за руки або кисті, тягнення за руку аби прискорити ходьбу малюка.
Тобто можна зробити висновок, що причиною частіше всього являється неправильні дії дорослих.

Самостійно ж дитина може травмуватися якщо під час падіння вона підтримує руки.

Основні симптоми

Основним симптомом підвивиху є біль, коли дитина рухає рукою. При цьому больові відчуття можуть бути досить сильними, а синці, набряк чи інші ознаки травми можуть бути не виявлені. 

Тобто якщо дорослі не були свідком травми, то порушення може бути неочевидним. Адже діти спочатку плачуть від болю, але потім можуть не скаржитися. Тому варто звернути увагу якщо малюк другою рукою підтримує одну руку, тримає свою руку прямо або злегка зігнутою, відмовляється обертати долонею.

Діагностика та тактика лікування

Діагностування захворювання відбувається на основі проведення фізикального огляду, з встановленням діапазону рухів та визначенням чутливості ліктя. Рентгенографія показана з метою виключення перелому.

Лікування полягає в простому фізичному маневрі, який називається розведення ліктя няньки та займає всього декілька секунд.
Медичний працівник виконує редукцію, обережно згинаючи та обертаючи руку. В домашніх умовах необхідно лише прикласти холод до місця ураження та дати безрецептурні знеболювальні ліки, щоб зменшити біль. Надалі всі дії та маніпуляції повинен проводити висококваліфікований спеціаліст. Самостійно вправляти лікоть категорично заборонено.
Відновлення починається відразу після зведення ліктя. Дитина може відчувати біль протягом кількох секунд під час процедури.

Окрім дотримання всіх необхідних мір поведінки та безпеки, при підозрі на підвивих важливо не зволікати зі зверненням за допомогою. Оскільки чим довше відкладати лікування, тим складніше буде повернути лікоть у його звичайне положення.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм