Перевозка больных

Седанов

Міастенія: які стани супроводжуються м'язовою слабкістю?

Міастенія: які стани супроводжуються м'язовою слабкістю?Дуже часто у своєму житті ми стикалися з відчуттям слабкості та втоми,  в тому числі одразу після сну. Дехто занепокоївся, а дехто просто проігнорував цей стан. Так само і різняться причини, що можуть спровокувати порушення у вигляді виснаженості та м'язової слабкості. Це розберемо детальніше далі.

Міастенія - це патологічний стан, що характеризується слабкістю скелетних м'язів. 
Міастенія є аутоімунним нервово-м'язовим захворюванням. 

Основні причини

Точних провокуючих факторів міастенії на сьогодні не встановлено.
 
Однак при цьому вплив на формування міастенії становить новоутворення тимусу (вилочкової залози) або порушення його функціонування при інших причинах.
Саме у такому випадку будуть наявні антитіла до ацетилхолінових рецепторів, що відповідно виникають внаслідок розвитку аутоімунного ураження. Відмітимо, що при аутоімунному процесі відбувається атакування клітин та тканин власного організму, погіршуючи їх функціонування.
 
Скорочення м’язів відбувається при передачі імпульсів від мозку через рецептори, коли ацетилхолін взаємодіє із рецептором, м’яз скорочується. 
У разі порушення функціонування тимуса, антитіла не дають можливість забезпечити  необхідну передачу нервового імпульсу. Це своєю чергою порушує процес скорочення м’язів.

Основні прояви захворювання

Міастенія має повільний темп розвитку. Основним проявом є м'язова слабкість, яка виникає у різних групах м'язів відповідно викликаючи ряд специфічних симптомів у вигляді:
  • ускладненого дихання;
  • опущення повіки, диплопії;
  • прискореного серцебиття;
  • дискомфорту при ковтанні та втомі при пережовуванні їжі;
  • проблем при розмові, голос стає гугнявим та поступово “стихає”.
Відмітимо, що після відпочинку слабкість в м'язах зникає, м'язові волокна розслабляються. Це і пов'язано з тим, що вранці у хворого зазвичай відсутня слабкість. Однак упродовж дня симптоми знову дають про себе знати. 
 
Відповідно, чим довше прогресує захворювання, тим інтенсивнішими та небезпечнішими стають його прояви. Так м'язова слабкість розповсюджується по всьому тілу (генералізована форма), спричиняючи ураження дихальних м'язів та неспроможність нормально дихати.

Діагностика та тактика лікування

В першу чергу при діагностуванні лікарю важливо провести диференційну діагностику та виключити ряд небезпечних захворювань, від ботулізму до черепно-мозкового паралічу. 
Тому проводиться детальний збір анамнезу та фізикальний огляд. Остаточний діагноз виставляється при отриманні результатів проведення наступних обстежень:
  • тест з едрофінієм (інгібітору ацетилхолінестерази короткої дії);
  • електроміографія поодиноких м'язових волокон;
  • нервова стимуляція;
  • аналіз на антитіла до ацетилхолінових рецепторів,  міоцит-специфічної тирозинкінази та поперечно посмугованих м’язів;
  • КТ та МРТ.
Тактика лікування базуватиметься на призначенні медикаментозних засобів у вигляді препаратів калію (посилюють дію антихолестеразів), антихолінестеразних (блокують холінестерази) та гормональних (при генералізованій формі) препаратів, імуноглобуліну та ін.
З метою очищення крові від антитіл доцільним буде проведення плазмоферезу. При показаннях можливе оперативне втручання.
 
На сьогодні не існує остаточних методів усунення міастенії, однак вчасна діагностика та відповідна терапія дає можливість зменшити тяжкість захворювання.
Головне при появі перших симптомів, особливо на тривалій основі звернутися до лікаря невролога. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм