Перевозка больных

Седанов

Ішемічний інсульт: основні причини та методи лікування

Ішемічний інсульт: основні причини та методи лікуванняІнсульт незалежно від свого виду являє собою небезпечний для життя стан, що потребує швидкої діагностики та відповідного лікування. Тому розберемо, які симптоми будуть вказувати на розвиток саме ішемічного інсульту та які можуть бути причини його виникнення.

Ішемічний інсульт - це патологічний стан, що характеризується порушенням мозкової функції внаслідок закорковування артерії з обмеженням кровопостачанням до головного мозку.
 
Механізм розвитку ішемічного інсульту полягає в блокуванні судини, що як наслідок призводить до порушення постачання кисню певної ділянки мозку. Це ж стосується і порушення функцій в тих ділянках, де відбулося ураження мозку.

Основні причини

Основна причина ішемічного інсульту є утворення тромбів в просвіту судин або їх тривалий спазм. Це як наслідок призводить до кисневого голодування певних ділянок мозку, порушення постачання крові та інших необхідних речовин. Процес ураження відбувається дуже стрімко.
 
Провокуючими факторами можуть виступити наступні стани:
  • віковий фактор (ризики інсульту збільшуються з віком);
  • гіпертонічна хвороба та різкі стрибки артеріального тиску;
  • малорухомий спосіб життя та надмірна маса тіла;
  • харчування з надмірним вживанням тваринних жирів;
  • цукровий діабет.

Які симптоми вказують на розвиток ішемічного інсульту?

Специфічні прояви патології будуть залежати від ділянки ураження та його ступеня. Найчастіше захворювання припадає на нічний час та розвивається упродовж декількох секунд або хвилин.
 
Так до основних проявів ішемічного інсульту належить:
  • порушення мовлення;
  • порушення рухів та координації;
  • розвиток паралічу або парезу (часткова відсутність можливості рухатися), найчастіше одностороннє ураження, як повністю однієї сторони тіла, так і окремо ноги, руки, обличчя;
  • виникнення проблем з ковтанням;
  • порушення сечовипускання.
При відсутності вчасної допомоги патологічний процес може поширитися на органи дихання та серце, що становить небезпеку для життя.
 
Відмітимо, що на стрімкість розвитку симптомів буде впливати швидкість закорковування мозкової артерії. 

Діагностика та тактика лікування

Діагностування ішемічного інсульту потребує швидких та координованих дій. Лікар проводить фізикальний (неврологічний) огляд зі встановленням даних анамнезу. Візуалізація патологічного процесу відбувається шляхом проведення КТ та МРТ, УЗД судин, ангіографії, ЕКГ та ЕХО-КГ.  
 
Тактика лікування буде направлена на відновлення кровопостачання уражених ділянок мозку, усунення набряку, нормалізацію артеріального тиску.
Так медикаментозна терапія включатиме призначення антикоагулянтів з метою розрідження крові та запобігання утворення тромбів, сечогінних з контролем сечовиділення, ангіопротекторів, гіпотензивних під чітким контролем АТ.
 
Оперативне втручання проводитиметься при розвитку набряку мозку з відсутністю результату від призначених препаратів. 
 
Наступним важливим етапом лікування є проведення реабілітації хворого. Важливо розпочати відновлювати втрачені функції якомога скоріше, на початку в умовах стаціонару, а після виписки в спеціалізованому реабілітаційному центрі або в умовах денного стаціонару. 
Надалі пацієнт повинен проходити постійне спостереження у лікаря з метою виключення та вчасного запобігання ускладнень. 
 
Важливо пам'ятати, що співвідношення інсульт - похилий вік, за останній час зазнало видозмін. Адже вік розвитку інсультів з кожним роком “молодшає”. Свою роль у цьому найбільше становить спосіб життя: ожиріння, шкідливі звички та малорухомий спосіб життя.
Тому очевидно, які зміни потрібно вносити у своє здоров'я аби знизити ризики розвитку інсульту.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм