Перевозка больных

Седанов

Парез променевого нерва: основні причини та методи лікування

Парез променевого нерва: основні причини та методи лікуванняПарез променевого нерва має досить різносторонні синоніми, що найчастіше пов'язано з причинами, які його викликали. Наприклад “парез медового місяця” або “суботньої ночі”. Щодо першого варіанту, то його виникнення пов'язано з подіями коли люди засинають в обіймах один одного, при цьому відбувається компресія руки тілом партнера, яка не відчувається. Парез “суботньої ночі” виникає у разі сильного сп'яніння, коли людина не може корегувати своє положення уві сні. Особливо це трапляється з тими, хто заснув з обвислою рукою. Відповідно в обох варіантах внаслідок незвичного положення тіла відбувається компресія променевого нерва, що як наслідок викликає моторні та сенсорні порушення.
Щодо основних проявів синдрому та його коригування - з'ясуємо далі.

Парез променевого нерва являє собою синдром, що характеризується компресією нерва у верхній третині плеча або пахвовій ділянці. 
Променевий нерв можна віднести до таких важливих складових організму, як кістки або м'язи. Він має відчутну структуру. Це відповідно означає, що вплив певного провокуючого фактору може призвести до порушення його функціонування. 

Причини парезу променевого нерва

Окрім вищезазначених причин, спровокувати ураження може:
  •  носіння занадто тісного одягу;
  •  часте вимірювання артеріального тиску (внаслідок тиску манжету); 
  • застосування джгута з метою зупинки кровотечі;
  •  користування милицями;
  • різке та багаторазове згинання верхніх кінцівок;
  • тупа травма;
  • стискання нерва кістковим мозолем.
Не є виключенням здавлення променевого нерва внаслідок розвитку патологічних станів:
  • новоутворення в ділянці проходження нерва;
  • вивих передпліччя;
  • перелом плечової кістки;
  • цукровий діабет. 

Які симптоми вказуватимуть на порушення?

Основним проявом компресії променевого нерва є “звисаюча кисть”, коли пальці напівзігнуті, а сам кисть звисає. У людини виникатимуть скарги на зниження чутливості між I й II пальцями на тильній поверхні кисті, інколи порушення простягається від плеча до мізинця. Розвиватиметься гіпотрофія тильних м’язів передпліччя (зокрема плечепроменевого м’яза), можливе приєднання больових відчуттів.
Відмітимо, що розвиток клінічної картини може варіюватися в залежності від ділянки де відбувається компресія променевого нерва. 

Діагностика та тактика лікування

Першочергово лікар проводить неврологічний огляд зі встановленням ступеня компресії променевого нерва. При необхідності проводиться ряд інструментальних досліджень у вигляді рентгенографії, КТ та МРТ, електроміографії, електронейрографії. Можлива додаткова консультація вузькопрофільних спеціалістів (травматолога, ортопеда, ендокринолога).
 
У більшості випадків лікування обмежуватиметься застосуванням консервативної терапії, яка включатиме медикаментозні препарати та фізіотерапевтичні процедури (ЛФК, масаж, голкорефлексотерапія). 
До медикаментозної терапії належить призначення нестероїдних протизапальних препаратів, знеболювальних, інколи проведення блокад. 
 
Якщо ураження нерва спричинило певне захворювання, відповідно першочергово відбувається його лікування. Це ж стосується і хірургічного втручання, найчастіше показаннями до якого є формування пухлини або перелому. 

Профілактика

  1. Уникання травм та переломів.
  2. Проходження профілактичних оглядів.
  3. Зручний одяг (за розміром).
  4. Вчасне лікування захворювань, що можуть спровокувати парез.
  5. Обирання зручних поз під час сну.
Відповідно при розвитку симптомів парезу променевого нерва, особливо на тривалій основі - зверніться до лікаря! Це дасть можливість швидко відновити порушені функції кінцівки та запобігти розвитку можливих ускладнень.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм