Перевозка больных

Седанов

Невралгія: про що свідчитиме поява симптомів захворювання?

Невралгія: про що свідчитиме поява симптомів захворювання?Невралгія є тим станом, що може вражати будь-яку ділянку тіла, супроводжуючись при цьому больовими відчуттями. Однак важливо розуміти, що симптоми невралгії мають схожість з іншими захворюваннями, які інколи потребують невідкладної допомоги. Тому розберемо детальніше, які особливості розвитку невралгії та які методи лікування будуть застосовуватися.  

Невралгія - це патологічний стан, що характеризується ураженням периферійної нервової системи у вигляді сильного больового синдрому. При цьому зазвичай чутливість та рухові функції не залучаються до патологічного процесу. 
 
Відмітимо, що характерною особливістю локалізації периферійних нервів є їх розміщення у вузьких каналах. 
Невралгія в залежності від місця ураження може виникнути в міжреберній області, ділянці розташування трійчастого, сідничного, потиличного нервів, лицьовій області черепа та ін. 
 
Захворювання може виникнути у будь-якому віці, однак найбільш уразливі до неї люди похилого віку. 

Основні причини

  1. Надмірні фізичні навантаження.
  2. Переохолодження.
  3. Цукровий діабет (діабетична невропатія).
  4. Оперізувальний лишай.
  5. Остеохондроз.
  6. Травми спини, шийного відділу хребта (захворювання розвивається в гострій формі).
  7. Онкологія, коли пухлина спричиняє тиск на нерв.
  8. Запальні процеси в організмі.
  9. Бактеріальні інфекції.

Які симптоми свідчитимуть про розвиток невралгії?

В першу чергу важливо зазначити, що особливості клінічної картини будуть залежати від виду ураженого нерва. Однак до загальної симптоматики належить поява наступних станів:
  1. Сильні больові відчуття, які мають раптовий характер та локалізуються в тій області (орган, частина тіла) де проходить патологічний процес. Можлива поява поколювання або печіння по ходу нерву. Це пов'язано зі стисканням нервового стовбура. 
  2. Поява проблем з руховою діяльністю: у хворого виникають скарги на появу труднощів з прийняттям зручного положення тіла або зміни положення тулуба та ін. Даний стан може поєднуватися з больовими відчуттями.
  3. Судомне сіпання м'язів.
  4. Сльозотеча.
  5. Підвищена пітливість.
  6. Втрата м'язової маси.
  7. Гіперемія шкіри в ділянці ураженого нерва та підвищена її чутливість.
У разі переходу невралгії у хронічну форму біль дуже виснажує хворого, істотно впливаючи на якість життя. Оскільки як наслідок стає неможливим виконувати звичайні буденні справи. 

Діагностика та тактика лікування

Діагностика включає проведення ряду інструментальних та лабораторних методів дослідження, оскільки ймовірних причин невралгії є досить широкий різновид:
  • лабораторні аналізи крові та сечі;
  • електронейрографія;
  • рентгенографія;
  • ЕКГ;
  • МРТ та КТ. 
Попередньо лікар проводить збір анамнезу, неврологічний огляд.
 
Важливо провести диференційну діагностику, оскільки дуже часто біль в області серця може бути як ознакою невралгії, так і безпосередньо захворювання серця. 
 
Тактика лікування є індивідуальною та залежатиме від патології, що спричинила ураження нервової системи. Основою терапії є призначення медикаментозних препаратів у вигляді засобів, що мають протисудомну дію; міорелаксантів; знеболювальних; нестероїдних протизапальних; місцевих засобів (гель або мазі); вітамінних комплексів (групи B).
У тому випадку якщо невралгія виникла як ускладнення герпесу проводиться противірусна терапія. 
Допоміжним компонентом у лікуванні невралгії є фізіотерапевтичні процедури: масаж, голковколювання, електрофорез, рефлексотерапія. 
Коли організм не реагує на ліки проводиться оперативне втручання. Різновид хірургічних процедур малоінвазивним методом дає можливість усунути проблему, а саме зменшити тиск на нерв (наприклад, мікросудинна декомпресія, балонна компресія).
 
Важливо при  появі симптомів невралгії виключити моменти самолікування, оскільки точно встановити, що виниклий стан є неврологією може виключно лікар. Самостійна ж тактика може викликати ряд негативних наслідків.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм