Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Міокардит: ранні прояви запалення серцевого м’яза

Міокардит: ранні прояви запалення серцевого м’язаМіокардит – це патологічний процес, що супроводжується розвитком запалення серцевого м’яза (міокарда). Нагадаємо, що функція даного м’яза полягає в перекачування крові у серце та від нього шляхом скорочення та розслаблення. Відповідно при запальному процесі даний механізм порушується, що спричиняє ряд ускладнень, серед яких больові відчуття та нерівномірне дихання.

Найчастіше причина криється в інфекційному процесі. У тому випадку коли причину міокардиту встановити неможливо він діагностується як ідіоматичний.
 
Відмітимо, що міокардит відрізняється від інших типів запалення, оскільки кожен вид виникає в різних частинах серця. До прикладу перикардит вражає мішок навколо серця, а ендокардит це запалення серцевих клапанів.

Основні причини

  1. Аутоімунні захворювання (наприклад, вовчак).
  2. Вплив вірусів (наприклад, вірус коксакі, аденовірус), грибів та бактерій. Відмітимо, що серйозні грибкові інфекції частіше зустрічаються у людей з ослабленою імунною системою.
  3. Приймання певних лікарських препаратів (наприклад, антибіотики, протисудомні).
  4. Вплив важких металів.
Більше шансів отримати міокардит можливо якщо людина молодого віку, а також зловживає алкоголем, в анамнезі присутній цукровий діабет, онкологія, розлади харчування та ін..

Характерні ознаки

У більшості випадків міокардит може розвиватися без будь-яких симптомів. При їх же появі у хворого виникатимуть наступні скарги:
  • больові відчуття в грудях;
  • втрата апетиту;
  • задишка у стані спокої та під час фізичного навантаження;
  • швидка стомлюваність та загальна слабкість;
  • набряк нижніх кінцівок;
  • запаморочення або втрата свідомості.
У випадку, якщо міокардит спричиняється вірусом додатково виникатимуть грипоподібні ознаки у вигляді лихоманки, головного болю та болі в тілі.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбуватиметься на основі даних анамнезу та проведення ряду діагностичних тестів. Серед них лабораторні дослідження крові, ЕКГ, ЕХО-КГ, рентгенографія, МРТ серця. За показаннями можливе проведення біопсії тканини серцевого м’яза. Відмітимо, що діагностувати міокардит у дітей важко. Це пов’язано з тим, що симптоми можуть бути неспецифічними і їх можна прийняти за симптоми більш поширених захворювань, таких як астма або пневмонія.
 
Лікування міокардиту залежить від основної причини та тяжкості запалення серцевого м’яза.
Медикаментозно призначаються кортикостероїди, діуретики, серцеві препарати.
Якщо міокардит спричинений інфекцією або аутоімунним захворюванням дії лікаря будуть направлені на лікування цього захворювання. Це дасть можливість зменшити навантаження на серце. 

При тяжкому перебігу пацієнтові може знадобитися встановлення кардіостимулятора або дефібрилятора. Не є виключенням, коли можлива навіть пересадка серця, коли орган зазнав сильного пошкодження.

Також на період відновлення рекомендовано більше часу відпочивати, приділити увагу раціону та уникати інтенсивних фізичних навантажень. Щодо останнього, то високий рівень фізичної активності може збільшити ризик раптової серцевої смерті під час періоду відновлення. 

Щодо профілактики, то неможливо повністю запобігти міокардиту. Однак вжиття заходів для уникнення інфекцій може допомогти знизити ризик розвитку захворювання.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм