Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Легенева артеріальна гіпертензія: що це за стан та які його основні прояви?

Легенева артеріальна гіпертензія: що це за стан та які його основні прояви?Нам відомий поширений серед населення стан під назвою артеріальна гіпертензія. Однак які прояви має порушення, якщо патологія локалізується в легенях? Про це ми дізнаємося далі.

Легенева артеріальна гіпертензія (ЛАГ) – це патологічний процес, що характеризується порушенням кровообігу, внаслідок звуження артерій, що несуть кров від правого боку серця до легенів.
 
Механізм розвитку порушення полягає у наступному: кров рухається від серця до легенів через артерії. Коли вона досягає легенів забирається кисень і переноситься до решти тіла. Внаслідок легеневої гіпертензії виникає звуження цих артерій, що своєю чергою підвищує тиск. Такі дії необхідні аби допомогти крові транспортуватися по цих звужених судинах. Відповідно це впливає на роботу серця, адже воно повинно працювати інтенсивніше. 
 
З часом серце може ослабнути, а правильний кровообіг може погіршитися в усьому тілі. А без лікування легенева гіпертензія може перевантажити серце і, зрештою, призвести до летального результату.

Основні причини

Легенева гіпертензія є переважно наслідком інших патологічних процесів в організму. Не є виключенням коли проблема має спадковий характер. 
У тому випадку якщо встановити причину захворювання неможливо розрізняють ідіопатичну легеневу гіпертензію.

Щодо основних причин ЛГ, то це можуть бути наступні стани:
  • вроджена вада серця;
  • серцева недостатність;
  • приймання певних лікарських препаратів;
  • хронічне обструктивне захворювання легень (ХОЗЛ).

Характерні ознаки

У хворого може не виникати жодних скарг до моменту, доки захворювання не почне прогресувати. 
Відповідно тоді клінічна картина характеризуватиметься появою:
  • задишки;
  • швидкої стомлюваності, навіть після незначних фізичних навантажень;
  • запаморочення та втратою свідомості, внаслідок порушення процесу кровопостачання крові до мозку;
  • набряку.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбуватиметься на основі проведення ряду діагностичних тестів та збору анамнезу з деталізацією скарг пацієнта. Так дослідження включають призначення рентгенографії, лабораторних досліджень крові, КТ, тесту на фізичне навантаження та ЕХО-КГ, ЕКГ. Щодо останнього, то це дасть можливість відстежити діяльність серця та побачити ступінь навантаження правої сторони органу. Нагадаємо, що це тривожна ознака легеневої гіпертензії. 
 
Специфічного лікування артеріальної гіпертензії не існує. Тому терапія буде направлена на полегшення стану пацієнта та запобігання прогресування захворювання.
З цією метою можливе проведення медикаментозної терапії з призначенням препаратів, які дадуть можливість розслабити кровоносні судини (наприклад, блокатори кальцієвих каналів), а також діуретиків при розвитку набряків.
 
Також лікар може порекомендувати процедуру під назвою «передсердна септостомія», яка покращує кровотік та характеризується введенням спеціального катетера до передсердь.
При тяжкому перебігу захворювання з відсутністю покращення від проведеного лікування може знадобитися навіть трансплантація легень. 
 
Поряд зі стандартним лікуванням легеневої гіпертензії, важливо внести корективи у спосіб життя пацієнта. До прикладу відмовитися від шкідливих звичок, займатися спортом, правильно харчуватися, контролювати масу тіла.
 
Також багато залежить від того, що викликає легеневу гіпертензію. Лікування основного захворювання допоможе хворому почуватися краще. 
І пам’ятайте, що попри відсутність ліків проти легеневої гіпертензії, чим раніше її діагностують, тим менше постраждає якість життя пацієнта.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм