Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Брадикардія: основні прояви сповільненого серцебиття

Брадикардія: основні прояви сповільненого серцебиттяНагадаємо, що частота серцевих скорочень являє собою кількість ударів серця за одну хвилину. Нормою вважається ЧСС від 60 до 100 ударів за хвилину при перебуванні у стані спокою. Відповідно за певних порушень вона може змінюватися, прискорюватися та сповільнюватися. Наразі розберемо детальніше саме за яких умов виникає сповільнення ЧСС.

Брадикардія, саме так діагностується патологія коли серцебиття сповільнюється (нижче 60 ударів за хвилину), тобто серце б’ється повільніше ніж зазвичай. Назва захворювання  походить від грецьких слів «bradys» і «kardia», що разом означають «повільне серце».
 
Порушення  часто починається в ділянці серця, яка називається синусовим вузлом. За певних обставин можливі проблеми з синусовим вузлом викликають чергування повільного та прискореного пульсу.
Варто зауважити, що брадикардія  у деяких осіб може бути нормою та не викликати дискомфортних ознак. Таке явище може спостерігатися у спортсменів. 
 
Хоча високі ризики, що сповільнена робота серця може бути ознакою більш серйозної патології.

Характерні ознаки

Симптоми викликані недостатнім збагаченням киснем органів та тканин, внаслідок сповільненого пульсу. Відповідно прояви брадикардії будуть супроводжуватися наступними станами:
  1. Запаморочення та втрата свідомості.
  2. Швидка стомлюваність, особливо після фізичних навантажень та загальна слабкість.
  3. Задишка.
  4. Неможливість зосередитися.
Відмітимо, що інколи ознаки брадикардії потребуватимуть надання невідкладної допомоги. Тому поява болю в грудях, порушення дихання, блідості шкірних покривів, затуманення зору потребують негайного звернення до лікаря.

Основні причини

  1. Ураження безпосередньо серцевого м’яза.
  2. Перенесені оперативні втручання на серці.
  3. Серцевий напад.
  4. Ішемічна хвороба серця.
  5. Міокардит.
  6. Захворювання серця вродженого характеру.
Також відмітимо, що на розвиток брадикардії може вплинути приймання певних лікарських препаратів (наприклад, гіпотензивні, антиаритмічні), дефіцит електролітів, наявність в анамнезі апное сну (короткочасна зупинка дихання уві сні), гіпотиреозу.
 
Не варто забувати про вплив факторів життя, найпоширенішими якими є старший вік, хронічний стрес, куріння та зловживання алкоголем.

Діагностика та тактика лікування

З метою визначення причини брадикардії лікарем проводитиметься ретельна діагностика, що включатиме фізикальний огляд з вимірюванням артеріального тиску, пульсу та ін..
Інструментальні методи діагностики включатимуть призначення ЕКГ за допомогою багаторазових електродів, які з’єднуються комп'ютером та відображенням результатів на ньому, лабораторні дослідження крові, ЕХО-КГ, холтерівський моніторинг.
 
Тактика лікування обиратиметься в залежності від причини порушення. Так брадикардія може не потребувати лікування, якщо має легкий та періодичний перебіг.
 
Знову ж таки якщо проблема викликана певними лікарськими засобами лікар може або скоригувати дозування, або призначити інший альтернативний варіант лікування.
 
За показаннями можливе встановлення кардіостимулятора, який штучно стимулює серцебиття з його рівномірною частотою та ритмом. Так пристрій несе невеликі електричні заряди, які й допомагають підтримувати стабільну роботу серця.
 
Медикаментозно у випадку тяжкої брадикардії можливе внутрішньовенне введення атропіну звісно, що в умовах стаціонару.
 
Обов’язково зверніться до лікаря, якщо ви помітили будь-які зміни частоти серцевих скорочень, особливо вони супроводжуються іншими симптомами.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм