Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Ревматична хвороба серця: основні симптоми та методи лікування

Ревматична хвороба серця: основні симптоми та методи лікуванняРевматична хвороба серця - це патологічний стан, який вражає серцеві клапани.

В основі розвитку ревматичної хвороби серця покладено попередній розвиток стрептококової інфекції, а саме відсутність її лікування або недолікування. Як наслідок імунна система внаслідок запального процесу (ревматичної лихоманки) і призводить до ураження клапана серця. Хвороба схильна вражати саме мітральний і аортальний клапани. Вони контролюють кровотік. Якщо клапани не працюють, кров просочується назад у серце, а не витікає з нього.
 
Відмітимо, що захворювання може виникнути у будь-якому віці. Однак за статистичними даними більшість випадків припадає на дітей вікової категорії 5-15 років. 

Основні причини

Механізм розвитку полягає в появі ревматичної лихоманки, запалення, що здатне уражати серце, суглоби та навіть мозок. Нас цікавить саме участь серця у цьому патологічному процесі. Так серцеві клапани запалюються з наступним можливим формуванням рубців. Це своєю чергою призводить до звуження клапанів серця з порушенням кровоточу та неможливістю серця нормально функціонувати. 
Як зазначалося вище до групи ризику відносять дітей. Адже саме в такому віці й виникають часті випадки стрептококових інфекцій, типу ангіни чи скарлатини. 

Характерні ознаки

Клінічна картина у кожного відрізняється. Період загострення симптомів відбувається переважно через 1 тиждень до 1 місяця після перенесеної інфекції. 
 
До загальних ознак захворювання можна віднести:
  • набряк та гіперемія суглобів;
  • лихоманка;
  • біль в грудях;
  • задишка в положенні лежачи або фізичної активності;
  • неконтрольовані рухи кінцівок або м’язів обличчя;
  • загальна слабкість.
Відмітимо, що тяжкість симптомів залежатиме від ступеня ураження клапанів!

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбувається на основі даних анамнезу, а саме визначення нещодавно перенесеної стрептококової інфекції. Під час фізичного огляду лікар перевірить наявність ознак пошкодження серцевого клапана, наприклад шуму в серці. Додатково проводяться ряд діагностичних тестів, серед яких лабораторні дослідження крові, посів з горла, рентгенографія та МРТ, ЕХО-КГ, ЕКГ, коли одноразові електроди (маленькі датчики), прикріплюються до шкіри з метою визначення електричної активності. 
 
Лікування значною мірою залежатиме від стадії ураження серцевих клапанів та може включати оперативне втручання з заміною або відновлення пошкодженої ділянки.
Медикаментозна терапія включатиме антибактеріальну терапію, протизапальні препарати. 

Відмітимо, що люди, які перенесли ревматичну лихоманку, часто отримують щоденне або щомісячне лікування антибіотиками, можливо, протягом усього життя, щоб запобігти повторним інфекціям і знизити ризик подальшого ураження серця. 

Не варто виключати можливі ускладнення патології, до прикладу серцеву недостатність, бактеріальний ендокардит та невідкладний стан – розрив серцевого клапана. 
Пам’ятайте, що ревматичній хворобі серця можна запобігти, запобігаючи стрептококові інфекції або лікуючи їх антибіотиками, коли вони виникають. АЛЕ тільки згідно з призначенням лікаря.
Також пацієнтам важливо дотримуватись повноцінної дієти, займатися спортом й відпочивати, з можливою відмовою від шкідливих звичок. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм