Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Основні симптоми запалення оболонки серця

Основні симптоми запалення оболонки серцяПорушення у роботі серцево-судинної системи має суттєвий вплив на функціонування всього організму. Особливо якщо причина порушення криється в інфекційному порушенні. Тому розберемо детальніше одне з таких захворювань, як ендокардит.

Ендокардит — це патологічний процес, що характеризується розвитком запалення внутрішньої оболонки серця, яка називається ендокардом.
 
У більшості випадків проблема викликана бактеріями. Відповідно при розвитку запалення спричинене інфекційним процесом діагностується інфекційний ендокардит.

Основні симптоми 

Переважно клінічна картина має поступовий і повільний розвиток, що ускладнює сам процес раннього діагностування захворювання. Також самі симптоми можуть нагадувати за перебігом інші патологічні стани, в тому числі й гості респіраторні захворювання.

До загальних ознак ендокардиту можна віднести наступні стани:
  1. Біль у м'язах або суглобах.
  2. При проведенні аускультації спостерігається шум у серці.
  3. Блідість шкіри. Також не є виключенням появи на шкіри фіолетових слабких плям під пальцями.
  4. Лихоманка або озноб.
  5. Нудота й блювання.
  6. Нічна пітливість.
  7. Зниження маси тіла.
  8. Кашель.
  9. Задишка.
  10. Набряк.
Зауважимо, що кожен випадок ендокардиту є індивідуальним та залежатиме від анамнезу пацієнта, загального стану здоров'я.

Які причини захворювання?

Як зазначалося вище в основі розвитку ендокардиту покладено надмірний ріст патогенних збудників, а саме бактерій. В організм вони можуть потрапити через рану чи певні продукти, а також в нормі вони є присутніми у невеликій кількості в організмі. Однак при певному збої імунна система не в змозі протистояти цим збудникам. Надалі відбувається їхня подорож кровотоком до серця з наступним розмноженням та спричиненням запального процесу.
 
Щодо тих самих факторів ризику ендокардиту, то до них можна віднести випадки захворювання у минулому, пошкодження на серцевому клапані, оперативне вручання з заміни серцевого клапана на штучний та ін.

Діагностика й тактика лікування

Насамперед лікар проведе детальний збір анамнезу. Після цього огляду за допомогою стетоскопа відбудеться прослуховування серця. Також можуть бути проведені діагностичні тести у вигляді лабораторного дослідження крові, ЕХО-КГ й ЕКГ, рентгенографія. Це все необхідно для того аби визначити причину порушення та стадію його поширення.
 
Тактика лікування буде полягати у призначенні антибактеріальної терапії. Важливо, що терапію антибіотиками потрібно проходити до кінця, навіть якщо стан попередньо покращився. В протилежному випадку існують ризики повторного запалення.

Якщо запальний процес досяг критичних наслідків й спричинив ураження серцевих клапанів, існують показання до проведення оперативного вручання. У такому випадку можливе як видалення ураженої тканини, так і безпосередньо серцевого клапана з  наступною його заміною штучним матеріалом.
Без лікування ендокардит є смертельним захворюванням.

Методи запобігання ендокардиту будуть направлені на зниження ризиків накопичення бактерій та потрапляння їх у кров. Тому варто приділяти належну увагу гігієні ротової порожнини, а також при наявності захворювань серця звертати увагу на будь-які нетипові симптоми.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм