Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Серцевий кашель: що це за стан та які його прояви?

Серцевий кашель: що це за стан та які його прояви?Кашель виникає коли щось подразнює наші легені або організм намагається позбутися бактерій. Як тільки подразник зникає, кашель припиняється.
 
Однак кашель на постійній основі є іншим станом, який потребує ретельної діагностики. Переважно причинами даного порушення виступають бронхіальна астма або ХОЗЛ.
Якщо і при лікуванні цих патологій кашель не зникає лікар обстежує пацієнта стосовно розвитку серцевої недостатності.
 
Механізм розвитку серцевого кашлю полягає в наступному: при серцевій недостатності як нам відомо порушується функціонування серцевого м’яза, що своєю чергою сприяє накопиченню рідини в легенях, створюючи стан, який називається набряком легень. Як результат виникає кашель з метою вивести зайву рідину.
 
Тому при розвитку тривалого кашлю із застійною серцевою недостатністю, потребується увага. Оскільки такий тип кашлю може вказувати на погіршення стану серця, побічні дії від лікування, розвиток недіагностованої серцевої недостатності.

Основні симптоми

  1. Задишка, яка посилюється при фізичному навантаженні або в положенні лежачи.
  2. Пароксизмальна нічна задишка (пробудження через кашель та задишку).
  3. Сильні хрипи.
  4. Відчуття булькання в грудях.
  5. Вологий кашель з виділенням білого або рожевого мокротиння, слизу.
  6. Сухий кашель.
Додатково враховуються можливі ознаки серцевої недостатності з появою збільшення ваги, набряку нижніх кінцівок.
 
Відмітимо, що симптоми серцевого кашлю варіюються від гострого кашлю до дискомфорту в грудях. Часто важко пов’язати кашель із серцевими проблемами, оскільки він не супроводжується чіткими попереджувальними ознаками. Тому іноді його помилково сприймають як симптом захворювання легень. 

Можливі причини

Серцева недостатність спричиняє накопиченню надлишку рідини (застій) у тілі. Це збільшує об’єм крові та може зменшити навантаження на серце.
 
Відповідно коли ця рідина накопичується в альвеолах легень, це називається застоєм легень. Серцевий кашель – це спроба організму вивести рідину.
 
Деякі лікарі також пов’язують застій легень із загостренням серцевої недостатності, побічними ефектами будь-яких ліків тощо. Так кашель від інгібіторів АПФ має тенденцію бути сухим, що може вимагати переходу на інший препарат.

Діагностика та тактика лікування

Враховуючи нетипову картину лікар проводить ряд діагностичних тестів, сере яких рентгенографія, лабораторні дослідження крові, ЕХО-КГ та ЕКГ, стрес-тест, катетеризація серця або МРТ.
 
Лише після отриманих результатів призначається відповідна терапія. Насамперед пацієнтові зі серцевою недостатністю рекомендовані зміни в способі життя. Ці рекомендації включають отримання правильного харчування, контроль маси тіла, уникання впливу стресового фактора, заняття спортом та відмова від шкідливих звичок.
 
Специфічне лікування серцевої недостатності є досить різноманітним. Так медикаментозна терапія може бути основана на призначенні діуретиків, бета-блокаторів, інгібіторів АПФ. Однак ефективність лікування може відрізнятися від одного пацієнта до іншого залежно від його здоров’я, тяжкості стану, наявних проблем зі здоров’ям тощо. 
 
При поверненні симптому лікар може внести корективи у лікування.
 
Важливо розуміти, що кашель може бути з багатьох причин. Тому не варто намагатися самостійно лікувати кашель безрецептурним засобом, що його пригнічує, або іншим препаратом.
Якщо пацієнт відчуває симптоми серцевого кашлю або якщо його симптоми не покращуються після лікування, яке було рекомендовано лікарем, необхідно обговорити це питання зі своїм медичним представником.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм