Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Коронарний синдром: основні симптоми порушення кровопостачання до серця

Коронарний синдром: основні симптоми порушення кровопостачання до серцяНасамперед відзначимо, що гострий коронарний синдром уособлює стан який стосується різного роду порушень або повного припинення кровообігу до серця. Так він відноситься до трьох типів ішемічної хвороби серця, які щороку вражають мільйони людей.

Відповідно коронарний синдром належить до невідкладних станів та потребує негайного надання лікування.
 
В основі розвитку даного порушення покладено раптове перешкоджання крові до серця з наступним можливим ураженням тканин серцевого м'яза. Розглянемо більш детальніше. Бляшка звужує коронарну артерію й утворюється тромб, який перешкоджає надходженню кисню до серцевого м’яза, який починає відмирати. При гострому коронарному синдромі закорковування зупиняє кровотік, сповільнюючи або зупиняючи його.

Симптоми гострого коронарного синдрому

Основним проявом даного патологічного процесу є поява больових відчуттів та дискомфорту у грудях. Біль переважно має гострий або упий характер, та може виникати раптово або поступово посилюватися у стані спокою, наприклад, при нестабільній стенокардії. Відмітимо, що виниклий біль під час гострого коронарного синдрому може поширюватися й на інші часини тіла, зокрема руку, шию, щелепу.

Додатково виникатимуть наступні скарги:
  1. Запаморочення й врата свідомості.
  2. Слабкість.
  3. Нудота.
  4. Підвищена пітливість.
  5. Задишка.

Основні причини

Гострий коронарний синдром виникає внаслідок ішемічної хвороби серця, тобто стану коли бляшки або так званий наліт блокує коронарні артерії. При цьому навіть незначне їх накопичення може суттєво вплинути на кровотік через ці артерії.
 
Не є виключенням коли патологічний процес розвивається поступово з повільним накопиченням нальоту на стінках судин, без появи відповідних скарг. Цей стан відомий як стабільна ішемічна хвороба серця і може призвести до стабільної стенокардії.
 
До факторів, що підвищують розвиток гострого коронарного синдрому можна віднести:
  1. Спадковий фактор.
  2. Наявність в анамнезі цукрового діабету.
  3. Куріння.
  4. Ожиріння й малорухомий спосіб життя.
  5. Артеріальна гіпертензія.
  6. Високий рівень холестерину (гіперліпідемія).
  7. Неправильне харчування.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбуватиметься на основі ряду діагностичних тестів. Це дасть можливість також виявити ураження серця та виключити інші захворювання серця. Насамперед методи обстеження включають проведення лабораторних досліджень крові, ЕКГ, стрес-тесту, МРТ або КТ серця, коронарографії й ЕХО-КГ.
 
Також важливо для лікаря встановити анамнез пацієнта з виявленням випадків захворювання у родині, або прийманням певних лікарських препаратів та розвитку патологій з його сторони.
 
Як зазначалося вище гострий коронарний синдром є невідкладною медичною допомогою, яка вимагає лікування в умовах стаціонару.
Не існує ліків проти гострого коронарного синдрому, але рання діагностика та швидке лікування можуть захистити серце від подальшого пошкодження. Тому терапія буде спрямована на полегшення болю та покращення кровотоку.

Відповідно методи лікування включатимуть призначення медикаментозної терапії у вигляді препаратів для розчинення тромбів (антикоагулянти), інгібіторів АПФ, які знижують артеріальний тиск і роботу серця, бета-блокаторів. Для зниження рівня холестерину та ризиків накопичення бляшок на стінках артерій надалі доцільним буде призначення препаратів статинів.

Оперативне вручання може передбачати черезшкірне коронарне втручання під час якого відкривається доступ до заблокованої артерії завдяки спеціального балона. Надалі для підтримання в такому стані судини встановлюється стент.
Також лікар може порекомендувати аортокоронарне шунтування для лікування багатьох уражених артерій.

Вагому роль у лікування ГКС, як і будь-яких інших захворювань серця, становлять зміни у способі життя. Це включатиме дотримання правильного збалансованого харчування, відмова від шкідливих звичок, фізична активність, контроль маси тіла.
Надалі після розвитку коронарного синдрому необхідно підтримувати зв'язок зі своїм лікарем, дотримуючись плану лікування й регулярного проходячи огляди.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм