Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Артеріальна гіпотензія: перші симптоми низького артеріального тиску

Артеріальна гіпотензія: перші симптоми низького артеріального тискуНизький артеріальний тиск може здатися не таким катастрофічним, як його підвищені показники. Однак це лише на перший погляд, наслідки артеріальної гіпотензії є нічим не безпечнішими. Насамперед гіпотонія може викликати запаморочення та втрату свідомості, а в тяжких випадках становити загрозу для життя. 

Для діагностування артеріальної гіпотензії характерні показники артеріального тиску нижче 90 мм рт.ст. для верхнього числа (систолічний) або 60 мм рт.ст. для нижнього (діастолічний).
 
Нормою вважаються показники в межах 120/80 мм рт. При цьому артеріальний тиск може змінюватися протягом дня в залежності від положення тіла, рівня стресу, фізичної активності, вживаних лікарських засобів, їжі та напоїв.
 
Причин для розвитку даної патології безліч, головне вчасно встановити провокуючий фактор з метою запобігання ускладнень.

Основні причини

Насамперед відзначимо, що артеріальна гіпотензія для кожного протікає по-різному. Так для когось те, що вважається низьким кров’яним тиском для вас, може бути нормальним для когось іншого. 
 
До поширених станів, що можуть спровокувати падіння артеріального тиску, відносять:
  • період вагітності (гіпотонія є тимчасовою, повертається до норми після пологів);
  • порушення зі сторони серцево-судинної системи (наприклад, серцева недостатність, брадикардія);
  • ендокринні порушення (наприклад, гіпоглікемія, хвороба Аддісона);
  • зневоднення;
  • кровотеча (наприклад, внаслідок серйозної травми або внутрішньої кровотечі);
  • тяжкий перебіг інфекційного процесу в організмі;
  • приймання певних лікарських препаратів (наприклад, діуретиків);
  • дефіцит вітамінів.
Також в залежності від причини, що викликала гіпотонію розрізняють ортостатичну гіпотензію (раптове падіння АТ при вставанні); низький артеріальний тиск після вживання іди (постпрандіальна гіпотензія); низький кров'яний тиск через неправильні сигнали мозку (нейронно-опосередкована гіпотонія). 

Які симптоми характерні для артеріальної гіпотензії?

У більшості випадків раптове зниження артеріального тиску може свідчити про розвиток більш серйозного стану в організмі. При цьому характерний розвиток наступних симптомів: 
  1. Запаморочення та втрата свідомості.
  2. Порушення зору (”туман” перед очима).
  3. Нудота.
  4. Слабкість.
  5. Порушення концентрації.
  6. Шок.
При тяжкому перебігу захворювання існують ризики  розвитку загрозливого для життя стану, оскільки мозок не отримує достатню кількість крові та відповідно кисню. Насамперед виникають скарги у вигляді сплутаності свідомості, блідості шкіри покритої холодним липким потом, поверхневого дихання та слабкого пульсу.
 
При низькому АТ на постійній основі, але при відсутності скарг, достатнім буде спостереження у свого сімейного лікаря.

Діагностика та тактика лікування 

Встановлення діагнозу потребує проведення ряду діагностичних методів, до переліку яких входять лабораторні дослідження крові, ЕКГ та ЕХО-КГ, вимірювання АТ, навантажувальні тести та ін.
Це необхідно аби встановити причину та вид гіпотонії.
 
Нагадаємо, що низький АТ, який не викликає симптомів або вони є незначними, рідко потребує лікування.
При наявності симптоматики специфічність лікування залежатиме від причини. Наприклад, коригування терапії та/або заміна ліків, які приймає хворий.
Медикаментозне лікування для підвищення АТ включає призначення відповідних лікарських засобів, що забезпечують розширення кровоносних судин.
Додатково рекомендується внести корективи у харчування додавши більше солі, пити більше води, при необхідності носити компресійні панчохи (насамперед при варикозі) та регулярно займатися спортом.
 
Також пам'ятайте про невіддільну складову домашньої аптечки - тонометр. Це прилад, що дає можливість моніторити показники АТ та при необхідності вчасно зреагувати на виникнення гіпотонії. Придбати необхідний вид тонометру, будь-то автоматичний чи механічний пристрій, можливо в медичному маркеті ITMED, за доступною ціною. Надалі при коливанні АТ чи тривалому низькому тиску варто записувати показники до спеціального щоденника, аби відстежувати причину порушення.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм