Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Які симптоми вказуватимуть на розвиток вродженої вади серця?

Які симптоми вказуватимуть на розвиток вродженої вади серця?Вроджена вада серця - це патологічний процес для якого є характерна аномалія серця, що присутня з моменту народження. Механізм порушення полягає в тому, що одна або кілька структур органу неправильно сформувалися під час внутрішньоутробного розвитку або зазнали деформації внаслідок захворювання. 

При цьому проблема може вплинути на стінки або клапани серця, а також кровоносні судини.
 
Існує багато видів вроджених вад серця, що варіюються від легкого перебігу без видимих симптомів до тяжких та загрозливих для життя станів.

Види вроджених вад серця

Попри те, що розрізняють багато різних типів вроджених вад серця, спеціалісти поділяють їх на три основні категорії:
  • дефекти клапанів серця, що спрямовують потік крові та при порушенні можуть закриватися. Як наслідок це перешкоджає здатності серця правильно перекачувати кров;
  • дефекти серцевої стінки, що супроводжується неможливістю крові повертатися в серце або її накопичення в неналежних для цього місцях. Внаслідок цього серце починає надмірно працювати, що може спричиняти підвищення кров'яного тиску;
  • дефекти кровоносних судин, які несуть кров до серця і назад до тіла, можуть функціонувати неправильно. Це може зменшити або заблокувати кровотік, що призведе до ряду ускладнень.

Які фактори впливають на розвиток захворювання?

Вроджені вади серця виникають внаслідок раннього розвитку проблеми в структурі серця. Вплинути на це можуть фактори у вигляді сімейного анамнезу, пізньої вагітності, приймання певної групи лікарських препаратів матір'ю під час вагітності, а також вживання алкоголю та заборонених речовин (наркотиків).
Також мами, які перенесли вірусну інфекцію в першому триместрі вагітності (грип, краснуха) або мали підвищений рівень цукру в крові, частіше народжують дитину з вадою серця.

Основні симптоми

У більшості випадків про розвиток вродженої вади серця стає відомим ще під час проходження матері УЗД на період вагітності. У цьому випадку підтвердження діагнозу відбувається завдяки додаткової діагностики (ЕХО-КГ, МРТ). Надалі створюватимуться всі необхідні умови для ведення вагітності та пологів.
 
Також не є виключенням коли прояви патології виникають лише через деякий час після народження. Так у новонароджених можна спостерігати ціаноз або навпаки блідість губ та пальців рук й ніг; холодні кінцівки; порушення дихання та задишку; труднощі з годуванням; затримку росту. Такі дітки переважно народжуються з низькою масою тіла.
 
В інших випадках симптоми вродженої вади серця можуть проявитися лише через багато років після народження у вигляді запаморочення та втрати свідомості, аномальних серцевих ритмів, порушення дихання, швидкої втомлюваності й неможливості виконувати фізичні навантаження на повну. Ці прояви будуть характерними й при прояві вади у дорослому віці
Небезпеку для життя становить розвиток серцевої недостатності внаслідок вади, тому не варто нехтувати симптомами захворювання та вчасно звернутися за консультацією.

Діагностика та тактика лікування

Залежно від дефекту діагностика та лікування можуть початися незабаром після народження, в дитинстві або навіть в дорослому віці. Так підтвердження діагнозу відбувається шляхом проведення ЕКГ, УЗД серця, КТ та МРТ та ін.
 
Тактика лікування залежатиме від виду вади серця та тяжкості перебігу, а також віку коли була діагностована патологія. Так певні види вад можуть самостійно усуватися або потребуватимуть спостереження. Інші ж випадки можуть мати серйозні дефекти та потребувати комплексного підходу у лікуванні.
 
До комплексної терапії входить призначення лікарських засобів, застосування серцевих пристроїв, наприклад у вигляді кардіостимулятора. 
Також це можуть бути усунення певних вроджених вад серця шляхом катетеризації без хірургічного розкриття грудної клітки та серця. Так під час такої процедури лікарем вводиться тонкий катетер у вену на нозі з наступним її направленням до серця. Як тільки катетер буде в правильному положенні, лікар використовує спеціальні інструменти аби виправити дефект.
 
Операція на відкритому серці проводяться у складних ситуаціях, коли вищезазначені методи не є ефективними. Існують рідкісні випадки коли вроджену ваду серця неможливо усунути, тоді постає питання щодо необхідності пересадки органу (серце дитини замінюється на здорове серце від донора).
У більшості випадків саме оперативні втручання дають можливість повернутися хворому до повноцінного життя.
 
Знизити ризики розвитку вродженої вади серця насамперед можливо шляхом правильного планування вагітності та її ведення. Для цього варто консультуватися з лікарем стосовно ліків які приймає вагітна жінка, контролю хронічних захворювань та запобігання інфекційних уражень. Також не варто забувати про здоровий спосіб життя. У разі обтяжливого сімейного анамнезу у вигляді випадків вроджених вад серця сповістіть свого лікаря про це, при необхідності можливе проведення генетичного скринінгу.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм