Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Тампонада серця: основні симптоми порушення

Тампонада серця: основні симптоми порушенняТравми внаслідок удару тупого характеру на жаль стали частим явищем в умовах сьогодення. Наслідки даних типів травм різноманітні й ми продовжуємо висвітлювати їх. Наразі розберемо детальніше симптоми, що вказуватимуть на захворювання під назвою тампонада серця.

Тампонада серця - це  серйозна патологія, що характеризується накопиченням рідини в порожнині перикарда. 
 
Механізм розвитку тампонади полягає в заповненні рідиною, кров'ю перикарду, тонкого мішечка який оточує серце. Як наслідок це викликає тиск на серце та створює перешкоди для повного розширення  шлуночків серця й нормального функціонування органу.
 
Тобто серце не в змозі перекачувати необхідну кількість крові в тому числі й до решти органів та систем, що підвищує ризики органної недостатності, шоку з можливим летальним результатом.
 
Тампонада серця є невідкладною медичною допомогою. 

Які причини розвитку тампонади серця?

  1. Поранення вогнепальні або ножові.
  2. Тупа травма грудної клітки.
  3. Ускладнення медичних маніпуляцій (наприклад, при випадковій перфорації після катетеризації серця, ангіографії або введенні кардіостимулятора).
  4. Онкологія (наприклад, рак молочної залози або легень з розвитком метастазів в серце).
  5. Розрив аневризми аорти.
  6. Розвиток запального процесу в перикарді (перикардит).
  7. Ендокринні порушення (наприклад, гіпотиреоз).
  8. Ниркова недостатність.
  9. Розвиток інфекційних процесів, що викликають ураження серця.

Які симптоми тампонади серця?

  1. Зниження артеріального тиску.
  2. Занепокоєння та тривожність.
  3. Загальна слабкість.
  4. Больові відчуття у грудях з іррадіацією в шию, плечі або спину.
  5. Порушення дихання (утруднене та прискорене дихання, задишка).
  6. Запаморочення та втрата свідомості.
Відмітимо, що характерною ознакою тампонади серця є так звана тріада Бека, що включає низький артеріальний тиск та слабкий пульс (зменшується об’єм крові, яку перекачує серце); розширені вени шиї (яремні), оскільки судинам важко повертати кров до серця; прискорене серцебиття в поєднанні з приглушеними серцевими тонами через збільшення рідини всередині перикарда.
 
Інтенсивність симптомів залежатиме від швидкості накопичення рідини у перикарді. Відповідно, чим гостріший перебіг, чим більші ризики ускладнень (кардіогенного шоку, зупинки серця).

Діагностика та тактика лікування

Лікар встановлюватиме діагноз на основі клінічної картини та проведенні додаткових досліджень. Одними з таких обстежень є ЕХО-КГ (ультразвукове дослідження серця), рентгенографія грудної клітки, КТ та МРТ, ЕКГ. 
 
Тактика лікування полягатиме в наданні невідкладної медичної допомоги з обов'язковою госпіталізацією. 
Терапія буде направлена насамперед на зменшення тиску на серце та проведення лікування основного захворювання, тобто причини тампонади.
Для цього проводиться ряд маніпуляцій, що забезпечать стабілізацію стану пацієнта. Наприклад, видалення зібраної рідини з перикардіальної сумки (перікардіоцентез або торакотомія).
За показаннями можливе видалення навіть частини перикарду, насамперед якщо відбувся рецидив захворювання.
 
Додатково показана оксигенотерапія, призначення препаратів для підвищення артеріального тиску, дотримання дієти.
На результати одужання впливає час проведення необхідного лікування. Тобто чим швидше відбудеться постановка діагнозу та встановлення причини тампонади, тим досить гарні перспективи у пацієнта для подальшого одужання.
 
Пам'ятайте, що тампонада серця належить до невідкладних станів. Тому при розвитку симптомів у вас або людини поруч з вами, обов'язково зверніться за лікарською допомогою.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм