Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Стеноз сонної артерії: основні причини та методи лікування

Стеноз сонної артерії: основні причини та методи лікуванняСтеноз сонної артерії - це патологічний стан, що супроводжується оклюзією просвіту судини, що відповідає за кровопостачання головного мозку. 

 

Фактори ризику захворювання

Причиною розвитку стенозу або повного закорковування сонної артерії у більшості випадків являється атеросклероз, який окрім цього може призвести до звуження різного артеріального русла. Нагадаємо, що атеросклероз являє собою стан, при якому відбувається порушення жирового обміну, внаслідок чого в крові відбувається підвищення холестерину та формування бляшок або тромбів на стінках судин. 
 
Однак спеціалісти відзначають, що стеноз сонної артерії не має однієї чіткої причини, це завжди комплекс провокуючих факторів.
Наприклад, більш рідкісними причинами можуть виступати захворювання сполучної тканини (фіброзном'язова дисплазія), системні васкуліти, черепно-мозкова травма, вроджені особливості структури судин, супутні стани у вигляді цукрового діабету, ожиріння. 

Основні прояви стенозу внутрішньої сонної артерії

Внутрішня сонна артерія відповідає за кровопостачання головного мозку. Однак при цьому внаслідок її звуження симптоми можуть або взагалі ніяк не проявлятися, однак викликати ускладнення, або ж супроводжуватися наступними скаргами:
  • запаморочення та короткочасна непритомність;
  • порушення зору (мушки перед очима);
  • сонливість та загальна слабкість;
  • головний біль. 
Відзначимо, що ці прояви можуть бути ознаками й інших патологічних станів, наприклад, транзиторної ішемічної атаки (короткочасні порушення кровообігу), ішемічного інсульту, що виникають тлі стенозу. Додатково при цьому приєднуються симптоми неврологічного характеру (зазвичай на протилежній до стенозу стороні): порушення мовлення, парез та параліч, порушення чутливості.

Діагностика та тактика лікування

Основним методом діагностування стенозу СА є проведення ультразвукового дуплексного сканування. УЗД дасть можливість оцінити стадію звуження просвіту судини та швидкість кровопостачання в ділянці ураження. Доцільним цей метод буде й у профілактичних цілях для людей старше 50 років, що мають в анамнезі фактори ризику (спадковий фактор, порушення обміну холестерину). Додатково для підтвердження діагнозу та визначення необхідності в оперативному втручанні можливим буде проведення КТ з контрастом.
 
Одним із методів лікування стенозу СА є проведення оперативного втручання методом каротидної ендартеректомії, що полягає у видаленні сформованої бляшки із сонної артерії з наступним відновленням її просвіту.
 
Показанням до операції є стеноз, що практично перекриває просвіт судини з додатковою наявністю в анамнезі транзиторної ішемічної атаки, ішемічного інсульту або ж коли патологічний процес має безсимптомний перебіг.
 
Також можливе проведення стентування, коли в уражену ділянку судини встановлюється каркас (стент), що підтримує судину та не дає їй звужуватися. 
Медикаментозно проводиться антитромбоцитарна терапія.
 
Звісно, що значну роль у запобіганні захворювання та його успішному лікуванні відіграють профілактичні методи, що полягають у відмові від шкідливих звичок, нормалізації режиму сон/робота, вибудовуванні правильного раціону.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм