Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Інфаркт міокарда: як вчасно розпізнати симптоми порушення?

Інфаркт міокарда: як вчасно розпізнати симптоми порушення?Через війну перебуваючи у стані постійного стресу збільшуються ризики розвитку інфарктів серед населення. 

Найпоширенішою ознакою при інфаркту є біль у грудях. Однак можуть бути й інші симптоми, наприклад, запаморочення, нудота та задишка. Вони можуть бути важкими або легкими, і часто у кожної особи відрізняються.  Так деякі особи можуть навіть не помітити жодних попереджувальних ознак серцевого нападу.

Інфаркт міокарда - це патологічний стан, що характеризується загибеллю тканин серця внаслідок порушення кровопостачання.
 
Механізм розвитку інфаркту полягає в тому, що потік крові до серця блокується або повністю припиняється. В результаті до серця не надходить належний об'єм насиченої киснем крові. Як наслідок серцевий м’яз починає відмирати, що своєю чергою підвищує ризики розвитку ряду ускладнень, насамперед серцевої недостатності.

Основні симптоми

  1. Біль або дискомфорт у грудях (у вигляді “стискання” або “важкості”) з іррадіацією у ліву руку, плече або шию.
  2. Задишка.
  3. Нудота.
  4. Підвищена пітливість.
  5. Запаморочення.
  6. Слабкість.
  7. Порушення дихання.

Основні причини

До основної причини інфаркту належить ішемічна хвороба серця. Внаслідок якої в артеріях, які постачають кров до серця, утворюються бляшки.
 
До інших провокуючих факторів, відносять порушення цілісності або спазм кровоносних судин, гіпоксію.
 
Ризики патології підвищуються з віком та враховуючи сімейний фактор. При цьому до факторів, які можливо контролювати та корегувати належить куріння та алкоголь, зайва вага, малорухомий спосіб життя, стрес, супутні захворювання (цукровий діабет).

Діагностика та методи лікування

Діагностування серцевого нападу відбувається після проведення фізикального огляду, збору анамнезу. Додатково лікарем проводяться лабораторні дослідження крові, ЕКГ, ЕХО-КГ, при необхідності - катетеризація серця.
 
При перенесенні інфаркту доцільним буде проведення процедури, що дасть можливість зменшити больові відчуття та запобігти повторному випадку захворювання. Наприклад, стентування, ангіопластика, шунтування серця, заміна серцевого клапана, встановлення кардіостимулятора.
При тяжких випадках, коли інфаркт спричинив загибель більшої частини тканин серця можливе показання до пересадки органу.
Медикаментозна терапія включатиме призначення гіпотензивних, препаратів для розщеплення тромбів, знеболювальних, бета-блокаторів.
Відзначимо, що успішність лікування насамперед залежатиме від часу звернення за допомогою.  
 
До моменту приїзду швидкої самостійно, якщо пацієнт знаходиться у свідомості, можливо полегшити стан наступним чином: забезпечити доступ свіжого повітря, прийняти положення з припіднятою верхньою частиною тулуба, при відсутності протипоказань прийняти нітрогліцерин або аспірин. При необхідності у разі зупинки серця - розпочати зовнішній масаж серця. 
Пам'ятайте, що інфаркт є невідкладним станом, оскільки становить небезпеку для життя. Чим раніше ви отримаєте медичне лікування, яке відновить нормальний приплив крові до серця, тим більше шансів на успішний результат.
 
Тому якщо у вас є фактори ризику розвитку патології, обговоріть зі своїм лікарем ті заходи, які ви можете вжити, щоб знизити ризик серцевого нападу. Це насамперед як обов'язкове дотримання курсу медикаментозної терапії, так і здорового способу життя.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм