Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Рестриктивна кардіоміопатія: основні симптоми ураження міокарда

Рестриктивна кардіоміопатія: основні симптоми ураження міокардаРестриктивна кардіоміопатія - це патологічний процес, що характеризується ураженням міокарда з порушенням діастолічної функції лівого шлуночка.

Механізм розвитку захворювання полягає в розвитку фіброзу ендокарду з наступним його потовщенням й втратою еластичності та розвитком ряду ускладнень, від порушення наповненості серця кров'ю під час скорочення, гіпертрофії міокарду до серцевої недостатності.
 
В залежності від причини виникнення розрізняють рестриктивну кардіоміопатію ідіопатичної та набутої форми. Також порушення може супроводжуватися поступовою заміною серцевого м'яза на рубцеву тканину або ж з заповненням в ньому речовини.
 
За статистичними даними більшість випадків припадає на дитячу вікову категорію. 

Які фактори впливають на розвиток порушення?

  1. Новоутворення.
  2. Гемохроматоз.
  3. Ендокардит.
  4. Приймання певних лікарських препаратів.
  5. Цукровий діабет.
  6. Амілоїдоз.
  7. Системні ураження сполучної тканини.

Основні прояви кардіоміопатії

  1. Прояви захворювання залежатимуть від провокуючого фактору та стадії ураження міокарда.
  2. Задишка як під час фізичного навантаження, так і згодом в стані спокою.
  3. Швидка стомлюваність, загальна слабкість.
  4. Ціаноз. 
  5. Набухання вен шиї.
  6. Периферичні набряки.
Згодом при відсутності належного лікування розвиваються симптоми правошлуночкової недостатності.

Діагностика та тактика лікування

Візуалізація та діагностування патологічного процесу відбуватиметься шляхом проведення ЕКГ, ЕХО-КГ, рентгенографії та за наявністю показань - катетеризації та біопсії серця.
 
Тактика лікування полягатиме насамперед в усуненні основного захворювання, якщо рестриктивна кардіоміопатія виникла на тлі іншого патологічного процесу. Це дасть можливість запобігти ураженню серця та частково покращити його стан.
 
Консервативне лікування включатиме проведення медикаментозної терапії у вигляді діуретиків, антагоністів кальцію, цитостатиків. 
В критичних випадках при розвитку серцевої недостатності можливе проведення оперативного втручання від висічення фіброзної тканини до навіть необхідності у проведенні трансплантації серця.
 
Враховуючи фактори ризику, не варто нехтувати профілактичними оглядами у лікаря кардіолога! Обрати спеціалізовану клініку Ви можете скориставшись Всеукраїнським каталогом клінік ITMED.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм