Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Пульс: що впливає на частоту серцевих скорочень?

Пульс: що впливає на частоту серцевих скорочень?Пульс являє собою показники у вигляді кількості ударів серця за хвилину.

В нормі при знаходженні людини в стані спокою показники її пульсу варіюються від 60 до 100 уд/хв.

Низький пульс

Низький пульс становить ЧСС нижче 60 ударів за хвилину та діагностується як порушення - брадикардія. Інколи показники досягають навіть 30 уд/хв.
 
До причин які можуть спричинити зниження пульсу належать:
  • серцево-судинні порушення (наприклад, інфаркт міокарда, миготлива аритмія);
  • травма;
  • інфекційний процес;
  • переохолодження;
  • отруєння тощо.
Скарги, що виникатимуть при брадикардії полягатимуть у розвитку слабкості, сонливості, запаморочення та шуму у вухах, блідості шкірних покривів, задишки, болю у серці.
На виникнення вищезазначених симптомів впливає дефіцит кисню, що відбувається при сповільненому серцебиттю.
При цьому не є виключенням, коли низький пульс є нормальним фізіологічним станом та не супроводжується порушеннями та ризиками для здоров'я. Переважно до даної категорії людей відносять спортсменів, які мають тренований серцевий м'яз.

Прискорений пульс

У тому випадку, коли пульс виходить за межі норми (понад 100 уд/хв) у людини додатково виникають скарги у вигляді задишки, слабкості, запаморочення, болю у грудях.
 
Зазвичай підвищення пульсу свідчить про розвиток порушень зі сторони серцево-судинної системи (вада серця, серцева недостатність, інфаркт міокарда), цукрового діабету, гормональних порушень, захворювань ЦНС.
 
Тимчасово ЧСС прискорюється коли ми нервуємо, інтенсивно фізично працюємо. При цьому наше самопочуття не погіршується, а показники пульсу згодом повертається до норми.

Тактика 

При раптовому зниженні аби прискоренні пульсу в першу чергу необхідно порахувати тиск. Так якщо пульс знижений до незначних показників (50 уд/хв), достатнім буде забезпечити спокій, випити тепле пиття, зігрітися або трошки порозминатися. Якщо показники знизилися нижче 50 уд/хв необхідно терміново викликати швидку. Надалі в умовах стаціонару на основі результатів обстежень та встановленої причини брадикардії проводиться медикаментозна терапія (антиаритмічна), в тяжких випадках - операційне втручання.
Щодо прискореного пульсу - тахікардії, то враховуючи різні види захворювання, лікування є індивідуальним та також включатиме медикаментозну терапію (седативні, гіпотензивні, препарати для нормалізації ритму серця) та інколи - оперативне втручання.

Вимірювання пульсу

Дана техніка є насамперед важливою при наявності в анамнезі супутніх станів, що потребують моніторингу пульсу. І якщо в нормі порахувати пульс можливо вручну, достатньо полічити кількість ударів за одну хвилину. То в інших випадках значно спростить завдання застосування пульсоксиметру. 
 
Важливо враховувати, що даний прилад став просто необхідним в аптечці кожного українця, у зв'язку з поширенням COVID-19 та його штамів. Так використовуючи пульсоксиметр ви зможете як контролювати рівень пульсу, так і рівень насичення крові киснем й при необхідності вчасно зреагувати.
 
Наразі існує безліч видів пульсометрів та пульсоксиметрів, які різняться за ціною, вбудованими функціями. Більш детальніше ознайомитися та обрати необхідний вид приладу Ви можете скориставшись Всеукраїнським маркетом ITMED.
 
У тому випадку, якщо ви відчуваєте погіршення самопочуття з появою симптомів брадикардії або тахікардії не зволікайте та зверніться за допомогою. Адже напади даних станів є небезпечними й можуть спричинити розвиток як інфаркту міокарда, так і зупинку серця.
 
Знизити ризики порушення показників зі сторони пульсу допоможе здоровий спосіб життя, правильне харчування та уникання стресів, нормалізація сну та фізична активність, відмова від шкідливих звичок, вчасне усунення або контроль вже наявних патологічних станів в організмі.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм