Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Основні симптоми недостатності мітрального клапана

Основні симптоми недостатності мітрального клапанаМітральна недостатність належить до однієї з вад серця. Відповідно цього і виявляється майже у половини хворих з вадою серця в анамнезі.

Мітральна регургітація (мітральна недостатність або недостатність мітрального клапана) - це патологічний процес, що характеризується порушенням у вигляді потоку крові з лівого шлуночка до лівого передсердя при скороченні шлуночків серця.
 
Тобто в основі розвитку мітральної регургітації є зворотний потік крові, внаслідок неправильного функціонування, а саме неповного закриття стулок мітрального клапана.
 
В залежності від причини розвитку, мітральна недостатність поділяється на первинну форму, що характеризується безпосереднім первинним ураженням клапанного апарату, та вторинну - виникає на тлі інших патологічних станів, що викликають деформацію лівого шлуночка (наприклад, мітральний стеноз).
 
Також мітральна недостатність може протікати в гострій та хронічній формах.

Які основні причини розвитку захворювання?

  1. Вроджені аномалії розвитку мітрального клапана, що виникають в плода при знаходженні в утробі матері з негативним впливом на неї патологічних чинників (інфекція, опромінення).
  2. Приймання певних лікарських препаратів.
  3. Ревматична хвороба серця.
  4. Травма серця.
  5. Інфаркт міокарда.
  6. Інфекційний ендокардит.

Основні прояви

На початковому етапі у хворого рідко виникають скарги. З прогресуванням захворювання та неправильному перерозподілу крові, застоєм крові в легенях, відповідно й симптоми його стають інтенсивнішими:
  • слабкість;
  • задишка;
  • серцебиття;
  • кашель з виділенням мокроти (можливо з домішками крові).
Зовнішньо спостерігається ціаноз шкірного покриву з характерною появою так званого “мітрального рум'янцю” та випинання на грудині в ділянці збільшеного лівого шлуночка.
 
Відмітимо, що у разі вторинної форми мітральної регургітації клінічна картина супроводжуватиметься переважанням симптомів основного захворювання.
У разі гострого перебігу захворювання, симптоми є “блискавичними” та дуже часто завершуються летальним результатом. Хронічна форма мітральної недостатності, навпаки, може мати безсимптомний перебіг роками.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу потребує ретельний збір анамнезу лікарем кардіологом з наступним фізикальним оглядом (аускультація). Надалі окрім аналізу типових клінічних проявів, додатково призначається ряд інструментальних й лабораторних методів дослідження:
рентгенографія;
  • ЕКГ;
  • ЕХО-КГ;
  • МРТ;
  • проведення проб з навантаженням.
В основі лікування мітральної недостатності покладено проведення медикаментозної терапії з наступним призначенням вазодилататорів. Першочергово усувається основне захворювання, що й спровокувало розвиток мітральної недостатності.
 
Оперативне втручання є доцільним при значному ураженню мітрального клапана у вигляді резекції його стулки або взагалі повній заміні на клапанний протез (біологічний або механічний). При цьому операція може проводитися як у гострій формі захворювання в ургентному порядку, так і в хронічній.
 
Враховуючи ймовірні наслідки мітральної недостатності, від набряку легень, серцевої недостатності до раптової смерті, важливо слідкувати за станом свої серцево-судинної системи. Насамперед приділяти увагу проходженням щорічного кардіологічного чек-апу.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм