Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Спортивне серце: основні симптоми та методи лікування синдрому

Спортивне серце: основні симптоми та методи лікування синдромуНаше серце під час фізичних навантажень та занять спортом працює у декілька разів інтенсивніше. Коли ми упродовж тривалого часу “тренуємо” серце виникає ряд змін, від збільшення його в об'ємі до порушення серцевого ритму. Однак чи є нормою виниклий стан внаслідок спорту чи навпаки він потребує лікування? З'ясуємо далі.

Синдром спортивного серця являє собою стан, що характеризується розвитком змін зі сторони серця (структурні зміни міокарда) внаслідок фізичних навантажень.
 
Даний синдром є частим явищем серед професійних спортсменів, які інтенсивно та щоденно займаються фізичною активністю упродовж декількох років. При цьому синдром спортивного серця та його симптоми не належать до ряду патологічних станів. Його діагностування відбувається після виключення інших ймовірних порушень зі сторони серця, які становлять загрозу для життя (кардіоміопатія, ішемічна хвороба серця). 
 
При цьому класифікують фізіологічний та патологічний перебіг синдрому спортивного серця. 

Які фактори впливають на формування “спортивного серця”?

Механізм розвитку синдрому спортивного серця є абсолютно фізіологічним. Так серце реагує та поступово адаптується до способу життя людини, а саме інтенсивних фізичних навантажень. Як наслідок відбуваються зміни зі сторони лівого шлуночка, адже навантаження на нього викликають його потовщення та збільшення у розмірах - ексцентрична гіпертрофія міокарда.
 
Вплинути на розвиток змін зі сторони міокарда додатково може неправильний план тренувань, надмірні фізичні навантаження після перенесення тяжких захворювань, тривале знаходження в стресі.  

Основні прояви синдрому

Сповільнення пульсу, що пов'язано зі збільшенням лівого шлуночка та наступним зменшення частоти серцевих скорочень. Під час обстеження спостерігається збільшення камер, стінок серця та маси самого серцевого м'яза.
Відмітимо, що фізіологічна форма синдрому має латентний перебіг та не викликає жодних скарг у спортсменів. Зміни можуть бути помітними лише при проведенні відповідної діагностики.  
 
Розвиток вираженої брадикардії, тахікардії в стані спокою, болю в області серця під час тренувань та зниження загальної фізичної витривалості свідчить про розвиток патологічної форми синдрому спортивного серця. 
 
Можна зробити висновок, що прояви синдрому спортивного серця схожі за перебігом до патологічних уражень органу. Тому важливо виключити моменти самолікування та одразу звернутися до лікаря з наступним проходженням діагностики та встановлення чіткої причини виникнення даних симптомів. 

Діагностика та тактика лікування

З метою виключення загрозливого стану та патологій зі сторони серця проводиться ряд обстежень, серед яких:
  • ЕКГ та ЕХО-КГ;
  • добове моніторування ЕКГ;
  • проби з фізичним навантаженням, велоергометрія. 
Також відмітимо, що професійні спортсмени потребують регулярного моніторингу. 
 
Тактика лікування в першу чергу при розвитку скарг на роботу серця та виникнення больових відчуттів потребує тимчасову відмову від будь-яких видів тренувань. Період “спокою” триватиме до нормалізації показників ЕКГ. Найчастіше це період до трьох місяців, що також дасть можливість провести ретельну диференціальну діагностику та виключити фонове захворювання серця. 
Інколи лікар проводить медикаментозну терапію з призначенням препаратів для покращення функціонування серцевого м'яза. Однак кожен випадок є індивідуальним та потребує ретельного обстеження.
 
Оскільки специфічних методів запобігання синдрому спортивного серця не має, рекомендовано контролювати рівень фізичних навантажень та не допускати критичних показників ЧСС. З цією метою доцільним використовувати  під час тренувань пульсоксиметр. Дізнатися детальніше про види даного пристрою та обрати найбільш відповідний для себе, Ви зможете скориставшись послугами медичного маркету ITMED.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм