Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Основні симптоми формування ректовагінальної нориці

Основні симптоми формування ректовагінальної нориціПроктологічні проблеми це завжди про дискомфорт. А ще… про сором’язливість та страх. Наразі розберемо детальніше патологію з якою стикаються жінки, найчастіше після пологів, а саме ректовагінальну норицю. 

Сама по собі нориця являє атипове з'єднання двох органів. Відповідно ректовагінальна нориця свідчить про аномальне з’єднання між прямою кишкою та піхвою. Це створює середовище для витікання калу з кишківника в піхву через тунелеподібний отвір.
 
Найпоширенішою причиною даної патології є пологи та оперативне втручання.

Механізм розвитку ректовагінальної нориці полягає в пошкодженні вагінальної тканини з наступним її відмиранням та безпосереднім утворення отвору (свища). Надалі через цей отвір стілець й гази потрапляють у піхву. 

Характерні ознаки

  1. З піхви виділяється кал або «виходять» гази. Також додаткові виділення неприємного запаху, гній.
  2. Порушення контролю над випорожненням.
  3. Часті випадки вагінальної інфекції.
  4. Діарея.
  5. Больові відчуття під час статевого акту.
  6. Больові відчуття в ділянці промежини (область між піхвою та анусом), живота.

Основні причини

  1. Ускладнення під час пологів, а саме розрив промежини або проведення розрізу (епізіотомія). Так коли пологи тривають досить довго відбувається тиск дитиною на стінку піхви, що може зменшити кровообіг, спричинивши відмирання тканин.
  2. Запальне захворювання кишківника (наприклад, хвороба Крона, виразковий коліт).
  3. Рак та його лікування (наприклад, рак прямої кишки, матки та шийки матки).
  4. Проведення оперативного втручання на прямій кишці, піхві.
  5. Розвиток інфекційного процесу в прямій кишці.
Відповідно до вищевказаних причин більші ризики отримати ректовагінальний свищ можливо при розвитку затяжних та тяжких пологів, хірургічних втручань, запальних та інфекційних захворювань органів малого таза та ін..
 
Не є виключенням вродженої ректовагінальної фістули, тобто отвір присутній при народженні.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбуватиметься на основі визначення даних анамнезу та фізикального огляду з додатковим застосуванням гінекологічного дзеркала та проктоскопу (для огляду прямої кишки).
Також для діагностики лікар може використати транс вагінальне УЗД, КТ й МРТ, колоноскопію, клізми з контрастом.
 
Основним методом лікування ректовагінальної нориці є проведення оперативного втручання з закриттям сформованого аномального отвору. При цьому обов’язковим є відсутність запального процесу. Тому при його наявності проводиться відповідна протизапальна терапія, призначаються антибіотики.

Під час операції отвір закривається тканиною взятої з іншої ділянки тіла. Доступ до оперативного поля забезпечується через черевну порожнину, піхву або промежину.
Більшість жінок повністю одужують після операції з усунення нориці.
Відмітимо, що невеликі ректовагінальні нориці з часом можуть самостійно заживати. 

Також вирішальне значення в успішності лікування має належний догляд. Ризики повторного розвитку зберігаються за умов раку та запальних захворювань кишківника, або інших факторів типу шкідливих звичок та неконтрольованого цукрового діабету.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм