Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Основні причини появи болю навколо пупка

Основні причини появи болю навколо пупкаУ більшості випадків пупок нас не турбує. Але, як і будь-яка частина шкіри можлива підвищена чутливість до інфекції або травми.

Тому Ви можете відчувати різний біль в ділянці пупка, від легкого та постійного до тривалого й сильного. Також больові відчуття можуть іррадіювати в інші ділянки вашого тіла. Однак, переважно біль в цій частині є лише ознакою певного захворювання, а не основною проблемою.
 
Саме тому пацієнт може потребувати надання невідкладної медичної допомоги з наступним оперативним втручанням. Чому? З’ясуємо далі.

Характерні ознаки

Тип болю, який відчуває пацієнт може допомогти лікарю визначити причину. Так це може бути гострий біль у ділянці пупка, або ж бути тягнучого характеру. Увага приділяється саме супутнім симптомам.
Так паралельна поява наступних скарг буде вказувати на необхідність невідкладної медичної допомоги:
  • задишка;
  • блювання з кров’янистими виділеннями;
  • біль яких триває понад декількох годин;
  • поява крові у калі.

Основні причини болю в пупку в залежності від його локалізації

  1. Грижа: характеризується появою різкого болю в ділянці пупка, що може посилюватися під час кашлю. Також спостерігається поява опуклості при цьому, біль у паху. Лікування грижі потребує оперативного втручання. Також не варто недооцінювати дану патологію, адже можливе її ускладнення, у вигляді защемлення. Для цього характерним буде поява різкого болю.
  2. Хвороба Крона (запальне захворювання кишківника): спостерігається підвищена чутливість при торканні до пупка. Захворювання має повільний розвиток та включатиме розвиток діареї, зниження маси тіла, спазми в животі, швидку стомлюваність.
  3. Розлад травлення: паралельно супроводжується здуттям живота. Додатково виникають скарги на швидке насичення їжею, нудоту, біль не тільки біля пупка, а й нижче грудини.
  4. Апендицит (інфікування та запалення апендикса): біль в районі пупка виникає внаслідок розташування апендикса з наступною міграцією в правий нижній квадрант живота. Також виникатимуть скарги на лихоманку, розлад шлунку. Лікування тільки оперативне!
  5. Функціональна диспепсія: викликає біль у верхній частині живота, що іррадіює в пупок. Це проблема, яка приходить і зникає без відомої на те причини.
  6. Біль після операції: спричинений процесом одужання. Знеболювальні препарати можуть допомогти залежно від тяжкості болю.
  7. Виразка: біль біля пупка буде мати тупий характер з додатковою появою нудоти й блювання, втрати ваги, здуття живота, печії, відрижки та ін. Причиною переважно є приймання на тривалій основі нестероїдних протизапальних препаратів, інфекційні процеси.
  8. Вагітність: біль біля пупка виникає внаслідок больових відчуттів у круглій зв’язці, яка розтягується аби підтримувати матку. Навіть деякі рухи можуть спричинити швидке скорочення цих зв’язок, наприклад, кашель або сміх. Це і викликає больові відчуття, які в нормі тривають до декількох секунд.

Тактика

Попередньо важливе проведення ряду діагностичних тестів, включаючи лабораторні дослідження крові, візуалізаційні тести (УЗД, КТ, МРТ, рентгенографія). Лікар також проводить збір анамнезу та фізикальний огляд (пальпація).
Тактика лікування болю в пупку залежатиме від його причини.  
 
Тобто існують випадки, коли біль проходить самостійно та не потребує медичного втручання, оскільки причини є відносно нормальними. Так і є варіанти коли необхідне проведення лікування.
Наприклад, як і зазначалося вище грижі потребують проведення оперативного втручання. Хвороба Крона є хронічним захворюванням, відповідно і її лікування на жаль є довічним. Воно включатиме медикаментозну терапію, оперативне втручання, дотримання дієти.
Більшість виразок лікуються шляхом призначення медикаментозної терапії (антибіотики, інгібітори протонної помпи), хоча іноді потрібне хірургічне втручання. 
 
Визначення причини болю в пупку може допомогти знайти відповідне лікування. Головне вчасно звернутися до лікаря та правильно слідкувати за виниклими симптомами.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм