Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Які основні симптоми збільшення та гіперактивності селезінки?

Які основні симптоми збільшення та гіперактивності селезінки?Функція селезінки полягає в зберіганні крові й видаленні пошкоджених клітин крові з кровотоку.

У тому випадку якщо орган стає гіперактивним діагностують стан під назвою - гіперспленізм.
 
Тобто внаслідок такої активності селезінка видаляє занадто багато клітин крові, виключно й здоровими, що може спричинити анемію. Також при дефіциті здорових зрілих клітин крові, організму важче боротися з інфекціями.

Основні причини 

У тому випадку якщо причину захворювання не встановлено діагностують первинний тип гіперспленізму.
 
А от вторинний гіперспленізм пов’язаний з іншим розладом в організмі. Відмітимо, що будь-який розлад, який викликає збільшення селезінки (спленомегалія), може викликати гіперспленізм.
 
Оскільки коли орган збільшується у розмірах, збільшується й кількість клітин крові як здорових, так пошкоджених. У результаті призупиняється природний механізм циркуляції здорових кров’яних тілець.
 
Причинами такого розвитку порушень можуть виступати:
  1. Розвиток інфекційних процесів.
  2. Хронічні ураження печінки.
  3. Аутоімунні захворювання. Наприклад, вовчак й ревматоїдний артрит.
  4. Онкологія.

Характерні ознаки

Гіперспленізм може бути як легкого, так важкого перебігу, як і дефіцит клітин крові, що залишився у пацієнта.
Загалом не можливо самостійно визначити, що селезінка працює не так, як потрібно. Окрім того, деякі люди не помітять наслідків гіперспленізму і можуть не потребувати лікування.
Однак для лікаря існують певні підказки у вигляді:
  1. Збільшення органу. При цьому орган може осягати таких розмірів, що пацієнт буде відчувати дискомфортний стан у лівій верхній частині грудей.
  2. Легке утворення синців.
  3. Швидке відчуття ситості навіть після невеликої порції їжі.
  4. Часті випадки інфекційних процесів.
  5. Розвиток анемії, що своєю чергою супроводжуватиметься головним болем, слабкістю, задишкою, мерзлякуватістю.

Діагностика й тактика лікування

Встановлення діагнозу відбуватиметься на основі проведення лікарем фізикального огляду та лабораторних досліджень крові, з метою визначення рівня концентрації еритроцитів і лейкоцитів
Візуалізувати селезінку можливо за допомогою ультразвуку, КТ, МРТ.
 
Гіперспленізм зазвичай є побічним ефектом і показником іншого, більш важливого стану. Тому тактика лікування буде направлена на усунення основного захворювання й відповідно причину гіперспленізму.

Так, якщо в основі гіперактивності селезінки покладено патологія печінки, то першочергово дії будуть направлені на її лікування. Так при гепатиті С доцільним буде пройти терапію противірусними препаратами. А при цирозі першочергово вносяться зміни у спосіб життя пацієнта з дотриманням дієти й відмовою від алкоголю.
 
З метою відновлення низького рівня кров’яних клітин, пацієнтові знадобиться переливання крові. Медикаментозна терапія включатиме призначення протизапальних препаратів, антибіотиків, імунодепресантів та добавок заліза, препаратів для розріджування крові.
 
У важких випадках гіперспленізму може знадобитися видалення селезінки. Попри певні ризики та наслідки зазвичай органи після видалення селезінки можуть компенсувати втрату та виконувати необхідні функції.
 
Найважливіший спосіб знизити ризик гіперспленізму – це уникати інфекцій, особливо тих, які викликані вірусами або бактеріями. Також не варто забувати про профілактичні огляди та вакцинацію.
 
Пам'ятайте, що як при більшості захворювань, чим раніше розпочато лікування гіперспленізму, тим кращий результат.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм